IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фарът на надеждата едва ли скоро ще освети пътя на Украйна

Споразумението за украинското зърно ще е временен отдих, смята украинският държавен глава Володимир Зеленски

09:33 | 23.07.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Днес има фар в Черно море. Фар на надеждата.... възможността... и облекчение в свят, който има нужда от него повече от всякога. Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в петък, цитиран от Ройтерс.

Изказването му бе направено, след като Москва и Киев постигнаха споразумение за възобновяване на износа на украинско зърно през Черно море. Преговорите между двете страни, участие, в които взеха и представители на Турция и ООН, бяха ключови за избягването на продоволствена криза на фона на вече поскъпналите храни и ускоряващата се инфлация.

Споразумение би могло да освободи около 18 млн. тона пшеница, царевица и други доставки, които войната попречи на Украйна да изнася. Руската инвазия допринесе за повишаването на световните цени на храните, което според официални представители на САЩ е предизвикало протести в 17 държави.

И макар фарът да освети пътя на украинското зърно, този за цяла Украйна едва ли скоро ще бъде ясен. Военните действия продължават вече около пет месеца, без изглед кога може те да приключат.

В събота (23 юли) Съединените щати поеха ангажимент да предоставят още помощ за Украйна в размер на 270 млн. долара, включващи военна помощ, дронове, като се правят и проучвания дали да бъдат изпратени и изтребители.

Ден по-рано украинският държавен глава Володимир Зеленски обяви, че огънят не може да бъде прекратен, докато не бъдат върнати завзетите територии. "Замразяването на конфликта с Руската федерация означава пауза, която ѝ дава време за почивка. Обществото вярва, че първо всички територии трябва да бъдат освободени, и тогава ще може да обсъдим какво да правим и как да живеем във вековете занапред", каза Зеленски в интервю за Wall Street Journal.

Колкото до сделката за зърното, украинският президент посочи, че това е "временен отдих".

"Дипломатическите компромиси с Русия може да стабилизират донякъде пазарите, но ще осигурят временен отдих и бумеранг в бъдеще", коментира Зеленски.

Междувременно рейтинговите агенции Fitch и Scope понижиха оценката си за Украйна до малко над дефолт, след като страната помоли за замразяване на плащанията. По-рано през седмицата Украинската централна банка понижи стойността на националата си валута с 25% спрямо щатския долар.

Регулаторът посочи, че новият обменен курс е 36,5686 украински гривни за един щатски долар.

В свое изявление от финансовата институция обясниха, че са действали, "като се има предвид промяната в основните характеристики на украинската икономика по време на войната и поскъпването на щатския долар спрямо други валути".

Според банката ходът ще спомогне "конкурентоспособността на украинските производители... и ще подкрепи стабилността на икономиката във военни условия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
И аз ги разбирам, ама ако бяха седяли мирно, вместо да се продават на американците, са и крим щеше да е це украина и в донбас нямаше да се бунтуват. А тука за 8 години ония ги наблъскаха с оръжия, тренираха и нахъсаха срещу руснаците - затва сега може и да няма украина повече. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto2
преди 1 година
Разбирам ги украинците. Ако замразят конфликта, руснаците ще направят референдуми и ще си самопризнаят териториите. После върви ги нападай да ги връщаш. Ако направят силна контраофанзива, ония може и тактическо ядрено да гръмнат. Патова ситуация с важни залози. Всички се ослушват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 1 година
дядя Вова, ще не вмрела россия? Боли ли те фара, че "най-силната" армия на света за 5 месеца успя да стигне до Лисичанск, на 50 километра от Луганск? По-голям малоумец от теб не съм срещал, плазмодият ти с плазмодий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Боли ме фара за това вече историческо понятие Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още