fallback

Лагард: Руският президент Владимир Путин е ужасяващ човек, воден от зли сили

Атаката на Москва обедини европейците, смята управителят на ЕЦБ

09:51 | 29.10.22 г. 9
Автор - снимка
Създател

Руският президент Владимир Путин е "ужасяващ" човек. Това заяви управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард във връзка със свои минали срещи с Путин, пише Bloomberg.

Тя посочи, че тогава руският държавен глава "не е бил толкова извратен, колкото е днес".

"Защо би направил такива неща - да нахлуваш в държава, да убиваш хора, да унищожаваш тъканите на едно общество и да се проваляш?", каза тя по време на интервю за ирландската национална телевизия RTE. "Всеки, който се държи по този начин, трябва да е воден от зли сили", допълни Лагард.

Атаката на Путин срещу Украйна е неговият опит да "предизвика хаос и да унищожи възможно най-много от Европа". Въпреки това неговите ходове "обединиха" украинския народ, подсилиха НАТО и "определено обединиха европейците".

След като направи тези коментари, Лагард изтъкна, че тя е "просто централен банкер" и "не трябва да казва всички тези неща".

По-рано през седмицата ЕЦБ одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта (б.п.),  с което депозитната лихва достигна най-високото си ниво от 2009 г. насам.

Лагард обясни, че банката се бори срещу инфлацията, предизвикана от бързото възстановяване след пандемията, както и от "енергийната криза, предизвикана от г-н Путин, който реши неоправдано да навлезе в друга страна".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 29.10.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още