fallback

След енергетиката Русия се насочва и към медицинското оборудване в Украйна

Москва се опитва да превърне Херсонска област в ничия земя, смята украинският президент Володимир Зеленски

10:19 | 29.10.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Войната в Украйна навлиза в своя осми месец, а надеждите за скорошния ѝ край продължават да се изпаряват все така бързо.

Атаките на Москва се съсредоточиха върху ключови сектори за Украйна, удряйки енергийната инфраструктура на страната, след като в началото на октомври бе ударен Керченският мост - ключова връзка с анексирания от Русия Крим. По-рано през седмицата Киев потъна в мрак, като се очаква тримилионната столица да няма нормално електрозахранване през тази зима.

Затова и в събота украинските власти предупредиха жителите на Киев да очакват прекъсвания на електрозахранването, които да продължат повече от четири часа, заради руските атаки срещу енергийната инфраструктура, пише БГНЕС.

Честите прекъсвания на електрозахранването засягат не само Киев, но и централните райони на Украйна, включително град Днепър.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че около 4 млн. души са засегнати, но "обстрелът няма да ни сломи".

Според частната енергийна компания ДТЕК Киевският регион е загубил 30% от капацитета си, което означава, че ще се наложи "безпрецедентно" прекъсване на електрозахранването - това означава, освен преди всичко дискомфорт в домовете на хората, ограничения в използването на уличното осветление и обществения транспорт, задвижван с електричество.

Вторият по големина украински град Харков, силно пострадал от руския обстрел, също е изправен пред режим на тока, както и централните градове Житомир, Полтава и Чернигов.

Според Зеленски руските сили в окупираната украинска област Херсон извършват масови кражби на медицинско оборудване и линейки, за да направят района необитаем, пише БТА.

"Окупаторите са решили да затворят медицинските заведения в градовете, да изземат медицинското оборудване, линейките, всичко. Те оказват натиск върху лекарите, които все още са останали... да се преместят на територията на Русия", каза Зеленски.

"Русия се опитва да превърне Херсонска област в ничия земя", добави той във видеообръщение, като заяви, че проруските сили са осъзнали, че не могат да задържат града и затова вземат каквото могат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:43 | 29.10.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още