fallback

Зеленски:  Въпрос на време е руският терор да излезе извън границите на Украйна

Полша обмисля активиране на чл. 4 от Договора за НАТО, предвиждащ консултации

23:33 | 15.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател

Въпрос на време е руският терор да излезе извън границите на Украйна, коментира в своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски. По-рано днес (15 ноември) Москва направи най-мащабния си ракетен обстрел над Украйна от началото на пълномащабната война досега, а две ракети паднаха на територията на Полша, в близост до границата с Украйна.

На този етап няма изявление на полските власти, че става въпрос за руски ракети, макар че медийни публикации потвърждават, че инцидентът е станал по време на масовия обстрел над територията на Украйна този следобед.

Русия се противопоставя на света, губи на бойното поле и тероризира всеки, до когото стигне, коментира инцидентът украинският държавен глава. "Удар на територията на НАТО с ракети... Това е руска ракетна атака срещу колективната сигурност! Това наистина е съществена ескалация и са необходими действия", каза той и предупреди, че подобна заплаха има и срещу Прибалтийските страни.

"Колкото по-дълго Русия се чувства безнаказана, толкова повече заплахи ще има за всеки, който може да бъде достигнат от руските ракети", категоричен е Зеленски. Но анализатори в Украйна се съмняват, че реално реакция на НАТО в този случай ще има. Малко вероятно е да става дума за умишлен обстрел към Полша - вероятно целта е или Лвов, или Яворовския военен полигон, който се намира в близост. 

Руското Министерство на отбраната нарича съобщенията за падналите ракети в полските медии и институции "провокация" с цел ескалация на обстановката. От ведомството заявяват, позовавайки се на снимките в полските медии, че няма никакви следи от отломки от руски ракети. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че е важно да бъдат събрани всички факти и обстоятелства по случая. Той разговаря с полския президент Анджей Дуда за инцидента, а след това написа в Twitter, че НАТО следи ситуацията и текат консултации между съюзниците. Очаква се разговор между Дуда и Джо Байдън.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер също заяви, че в момента се обсъжда активирането на чл. 4 от Договора за НАТО, който предвижда провеждането на консултации. Говорител на Съвета за сигурност на САЩ съобщи в Twitter, че Вашингтон работи с Варшава за изясняване на случая и към момента не може да бъде потвърдена информацията за ракетен удар.

 

We've seen these reports out of Poland and are working with the Polish government to gather more information. We cannot confirm the reports or any of the details at this time. We will determine what happened and what the appropriate next steps would be.

— Adrienne Watson (@NSC_Spox) November 15, 2022

В своето обърщение Володимир Зеленски коментира още, че днес Москва е изстреляла 90 ракети и дронове срещу територията на Украйна. От тях повече от 70 са свалени от противовъздушната отбрана. Институциите вече са започнали работата по възстановяване на щетите. "Ще преминем и през това, ще възстановим всичко", каза украинският държавен глава в своето обръщение към украинците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:02 | 16.11.22 г.
fallback
Още от Войната в Украйна виж още