IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как децата формират дигитална хигиена?

Уменията трябва да бъдат предавани от най-ранна възраст, казва Ясен Танев, експерт по киберсигурност

16:33 | 20.09.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Децата в България са интелигентни и дигитално грамотни, но родителите трябва да говорят с тях и да формират дигитална хигиена със същата сериозност, с която се отнасят и към другите елементи на възпитанието. Това коментира Ясен Танев, експерт по киберсигурност и основател на дигитално читалище, в ефира на предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

„Ние често повтаряме на нашите деца да мият редовно ръцете си и да не разговарят с непознати. Тези умения се пренасят и в дигиталния свят, където трябва редовно да почистваме и обновяваме програмите, с които работим и да не кликаме безразборно върху линкове, които ни предлагат награди или пари, защото често това са измами“, подчертава той.

Според него тези умения трябва да бъдат предавани на децата от най-ранна детска възраст, за да могат да бъдат защитени, когато използват дигитални устройства. Това е и мисията на дигиталното читалище, основано от Танев.

„Доброволците в читалището инвестират в масовото образование... организираме онлайн сесии, даряваме материали и окуражаваме децата да споделят наученото с учителите и семейството си, които също имат нужда от дигитална защита, особено възрастните хора“, казва той. 

По думите на госта има няколко принципа, които трябва да се спазват онлайн. „Когато решите да кликате върху нещо, винаги трябва да внимавате къде ще ви отведе реално линкът. Трябва да бъдете много внимателни с кого общувате и върху какво кликате, защото има много опасни кътчета като например dark web, който дори професионалистите избягват“, казва той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Актуално виж още

Коментари

Финанси виж още