IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове спряха най-масовата танкова атака в едно направление на Русия*

Военни експерти коментират, че украинците използват впечатляващо наличните ресурси за защита

10:50 | 01.04.24 г. 9
Унищожените руски танкове в Буча през 2022 г. Снимка: President.gov.ua
Унищожените руски танкове в Буча през 2022 г. Снимка: President.gov.ua

С помощта на дронове Украйна успя да спре най-масовата танкова атака в едно направление на Русия от началото на войната, съобщава Defence Express. В събота (30 март) руските части са опитали с масов щурм с 48 бронирани машини (36 танка и 12 бронирани машини) да превземат части около Авдиевка - в направлението от окупираното село Тоненке към близкото Уманске - на около 4-5 километра на запад.

След края на битката по пътя към населеното място се виждат останките на танкове и бронирани машини, сочат потвърдени от OSINT снимки от бойното поле. Според тях унищожени са поне 12 танка и 8 бронирани машини.

Впечатляващ е начинът, по който е извършена защитата от украинската 25 бригада, посочва още Forbes. Първоначално имаше информация, че са използвани системи за залпов огън HIMARS и за противовъздушна отбрана Patriot. Това обаче беше опровергано и според информацията дронове са успели да блокират придвижването на колоната, а след това машините са унищожени с помощта на артилерийски снаряди и противотанкови мини и ракети. Тази комбинация от наличните средства за отбрана се наложи от украинските военни, след като Конгресът на САЩ вече повече от шест месеца бави решение дали да продължи да отпуска военна помощ за Киев, или не.

Дроновете стават все по-съществена част от бойното поле в Украйна. Според украинските власти те не могат да спечелят боевете и доказателство е загубата на Авдиевка, но могат да ограничат настъплението на руските военни. Украйна се надява в следващите седмици да получи и първите снаряди, осигурени от Чехия и платени от съюзници на Украйна.

След края на деня в събота военните анализатори описват битките в региона на Тоненке като "позиционни", тоест без съществена промяна на фронтовата линия. Или с други думи големите загуби на руска техника не са довели до някакъв напредък в региона. Руските военни кореспонденти пък не съобщават за водени бойни действия в региона в събота (30 март), което в последните месеци е традиция при неблагоприятно развитие за руския щурм. В сводките за неделя се говори, че атаките в направлението Бердичи-Тоненке се възобновяват.  

Припомняме, че в още в началото на пълномащабната война Русия изпращаше колони от бронирана техника към Киев и други райони. Още тогава украинците показаха умения за блокиране на такива настъпления, макар и все още да не разполагаха с модерното въоръжение, което Западът започна да предоставя от лятото на 2022 година.

Преди ден Украйна отбеляза и годишнина от деокупирането на Киевска област.

* Коригирана информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

4
rate up comment 42 rate down comment 23
0pk
преди 1 месец
До: khao аха и за онагледяване ти подават претоплена снимка от преди 2 години. Ти вярвай и се радвай на смъртта на оpккчеетата и недей да броиш измрелите украинчета, все пак тяхната смърт е за благо евроатлантическо дело.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 22
Tikva007
преди 1 месец
Видно от оригиналния текст, всичко е в любимата английска форма *appear to have*, което е много далеч от *Дронове спряха най-масовата танкова атака в едно направление на Русия*. Някой този път се е престарал и яко е оплескал информацията, превръщайки я в класически фийккк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 24
Tikva007
преди 1 месец
Имаше такава игра в детството ни - развален телефон. Първото дете от подредени в редица деца казва в ухото на това до него *мечка*, то предава нататък и докато стигне до последното от редицата, то вече е чуло *мечка е изяла на класната тебешира и няма да учим три дни*. Ето оригиналът, от който е тръгнал *разваленият телефон* за дроновете, които никъде в съобщението не се откриват: *https://understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-march-31-2024
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 29
Tikva007
преди 1 месец
Не са били компютри, а компоти. Остава да гадаем, Форбс или нашият военен експерт г-ца Петкова си е развихрила фантазията с дроновете и количествата. Всичко се базира на сводка от сайта на ISW, който от своя страна цитира неназован украински военен, който говори за унищожени 12 руски танка и 8 БТР в отбита атака на 30.03. Предположение на ISW е бройката на участвалите в атаката 36 танка и 12 БТР, защото това е съставът на 6-ти полк от 90-та танкова дивизия, за който се предполага, че е участвал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още