IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската оръжейна индустрия удиви Запада, но колко може да издържи на темпото?

Москва съобщава за ръст на производството, но секторът страда от недостиг на работна ръка и влошаване на качеството на продукцията

10:44 | 13.03.24 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Способността на Русия да произвежда танкове, ракети и снаряди изненада Запада и увеличава натиска върху Украйна. Въпросът е колко дълго ще може да издържи индустрията на това темпо, пише в анализ The Wall Street Journal.

Анализатори и западни политици коментират пред изданието, че цифрите маскират сериозни предизвикателства пред сектора - липса на работна сила и влошаване на качеството на продукцията.Производството може би не е чак толкова устойчиво, колкото сочи руската статистика, което ще направи Русия още по-зависима от вноса от Северна Корея и Иран, както и от Китай като цяло.

Русия впечатляващо увеличи производството в отбранителната си индустрия, казва Оскар Йохансон от Шведския университет по отбрана. Според него обаче Москва не може да издържи на това темпо и ще има стагнация.

Сега производството на военно-промишления комплекс е от особена важност за Русия - наличието на повече снаряди помогна за превземането на Авдиевка - желана цел от десетилетие. В съседните на Украйна страни се опасяват, че Москва ще успее и да натрупа оръжие за следваща военна операция - към техните територии.

През 2022 г. Русия нападна Украйна и скоро се оказа, че е загубила оборудването, което е предвидила за тази операция. Но тогава руската армия отвори резерва си от ракети и снаряди (още от съветско време) и насочи финансови средства за насърчаване на производството. През миналата година военните разходи достигнаха 21% от федералните, спрямо 14% през 2020 г. В бюджета за 2024 г. са предвидени още повече пари за отбрана - повече от 29% от общите разходи са за това перо.  

Русия успя и да се адаптира към санкциите, наложени от Запада, или по-точно - да намери начини да ги избягва. Страната си набавя нужните части за производството на ракети, включително и дефицитните чипове, през трети страни.

Така, по данни на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, Русия днес произвежда 17,5 пъти повече муниции, 17 пъти повече дронове и 5,6 пъти повече танкове спрямо преди войната. Русия произвежда и повече ракети, категорични са западни разузнавания. Според някои от тях това може да продължи години.

През 2021 г. в страната са произведени 400 хил. артилерийски снаряда, а година по-късно - 600 хил., или повече от производството на САЩ и Европа, взети заедно, сочи доклад на естонското военно разузнаване.

В същото време икономическите анализатори отбелязват, че този темп на отбранителната индустрия не е устойчив на фона на източването на инвестициите от другите сектори на руската икономика. Анализите показват още, че увеличението всъщност се дължи на нискотехнологично производство - например на стомана, а не на по-сложни компоненти - например чипове, за които Москва разчита на западните компании.

Западните икономисти имат и известни съмнения доколко публикуваните статистики са реални. Например дали, когато се говори за танкове, те са ново производство или извадени от складовете. На базата на сателтни снимки военните наблюдатели казват, че през 2023 г. Русия е извадила поне 1200 стари танка от своите резерви.

Сателитни данни показват, че от "ОмскТрансМаш" - танков завод в Омск (Сибирския федерален окръг), от края на 2022 г. до края на 2023 г. са излезнали 200 танка, приличащи на модела Т-62, който не се произвежда от края на 70-те години на миналия век, и на Т-54/55, произвеждани малко след Втората световна война. Вероятно става въпрос просто за модернизиране на стара техника.

Подобно е положението и с артилерийските снаряди, смятат британски военни анализатори от Кралския институт за обединени услуги (RUSI). След като по военните складове останаха към 3 млн. снаряда, Русия потърси доставки от своите нови съюзници - Северна Корея. Според наблюдения на експерти от Южна Корея Пхенян вероятно е доставил най-малко 1 млн. 152-мм снаряда на Русия от септември насам. Доставките могат да се окажат и много повече.

По данни на украинското разузнаване, подкрепени и от публикации на някои от руските военни кореспонденти, и севернокорейските снаряди не са с много по-добро качество. На някои им липсва достатъчно взирвно вещество, други се взривяват в цевите и повреждат руските оръжия, но количеството компенсира част от тези проблеми.

Липса на работна сила

Русия страда от недостиг на работна ръка за много сектори на икономиката и военната индустрия не прави изключение. Самият руски президент Владимир Путин призна, цитиран от пресцентъра на Кремъл, по време на посещение в завод за производство на танкове през февруари, че знае за недостига на обучени служители.

Според запознати ситуацията в "Уралвагонзавод" е толкова сериозна, че са били назначени 250 затворници, които да помогнат за производството. За да бъдат покрити поръчките, заводът работи на 24-часов режим. В социалните мрежи могат да бъдат засечени оплаквания на служители от лоши условия на труд, включително и по отношение на безопасността, както и от липсата на обучени служители.

Още през лятото на 2022 г. вицепремиерът на Русия Юри Борисов коментира, че отбранителната индустрия се нуждае от 2 млн. души, а не достигат 400 хил. Оттогава Русия изпрати хиляди на фронта, а и много избягаха от страната, за да избегнат мобилизацията през есента на 2022 г. Някои от тях все пак по-късно се завърнаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 месец
До: 0pkЗа какво да бърза запада ??! Прочети какво написах преди 1 година и 6 месеца :) Целта на САЩ е РАЗПАД на пиндирацията , а не да се даде бърза загуба на пиндирацията. Елементарно е ! Който може да анализира ще се досети. Този месец 2 танка ако много напреднат украинците следващия месец 1 танк , ако пък много отстъпят 3 танка. Ххехехе :) Простичко е , но не е за прозсти хора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
До: Кух, ама ти верно си мега кух, че и изкукал вече. Марш от тука "отрепппко" .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 14
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 хахаха, отрепппко, отговаряй ми с оригиналния акаунт, не с ментето :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 4
Dani_2077
преди 1 месец
Всички анализи - социологически, финансови, военно технически и т.н. - сочат, че още две години (24/25) нямат никакви проблеми. След това ... Божа работа. Ако Путин, естествено след изборите, им пробута пак лозунга "Ставай страна огромная" сме го закъсали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 11
aldy
преди 1 месец
Руският ВПК пуска по 125 танка месечно. Част от тях са нови, част са силно модернизирани по-стари модели. За новите реалности на водената война те вършат добра работа. Танкови "юмруци", както във ВСВ, повече няма да има, освен при много специални случаи. Кога и какви? Предстои да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 8
Achtung
преди 1 месец
Запада наля поне 300 млрд долара в Украйна, от които половината в оръжия, другата половина са директно преводи за да съществува въобще самата държавата. От тук нататък ще трябват по около 100-150 млрд на година. Европа не може да поеме сама подобна сума, така че развоя на войната ще се реши на изборите в САЩ. Ако ноември спечели Тръмп.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 13
0pk
преди 1 месец
До: Алехандро, "Западът дори не се е размърдал сериозно" - най-добрата смешка за деня! :D Ми да се размърда, какво му пречи? Да не би да го е страх от П.? - Не. Пари ли няма западът? Или производства няма? Нищо, че северна корея го бие съвокупно по производство на снаряди. Все пак сме Г-7, като запретнем ръкави и УХ - цели още 4 танка можем да предадем на укрите, да им затъват из полята, преди и складове с танкове да ни се опразнят. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 14
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 месец
До: КУХия, активирали сте поредната спяща грантаджийска лимонка? Изминаха доста седмици от последното МУ ***. Алехандроoo - това звучи гордо, почти като Alexander the Great :):):) ама само почти!! Пък иначе все същите кухи и заучени фрази. Не разбрахте ли че сте смешни? Кого и в какво се опитвате да убеждавате?? Ние и Вие вече сме убедени. Освен да се избиваме, в името на идеите - друго не остава. Тъй че замълчете!!! .!. .!. .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 43 rate down comment 21
Alex Silver
преди 1 месец
Руската ВПК е предимно държавна и може да работи в това темпо толкова, колкото е необходимо. Западняците са частници и един военновременен режим иска инвестиции, които да се изкупят. Това с кратки войни не става. Затова сега Западът е по бели гашти (***) и няма нито хора, нито оръжие. Убитите 450 хил. урки кой ще ги замести? Най-много 100 хил., които ще стигнат за има-няма 100 дни. А после? А тръгне ли се на ЯВ, РФ с голямата територия я печели, а наглеците в пъкъла. ФЕС фира, ФАЩ фира. Е, и?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 47
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 къв тежък балллък си моето момче.. то за това Запада знае всеки ваш ход. Продънена *** сте, и ще останете такава с тия милиционери на власт! удивил се е само немного умния журналист писал тоя "анализ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още