IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На руската икономика не достигат 4,8 млн. работници

Нивото на безработица в страната е рекордно ниско и 91% от компаниите се оплакват от липса на кадри

16:51 | 24.12.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На руската икономика не достигат 4,8 млн. работници, пише в анализ на Института по икономика на Руската академия на науките, цитиран от "Известия". Този недостиг ограничава икономическият ръст на страната, посочва руското издание, цитирайки публикации и на Министерството на икономиката и на централната банка по темата.

Недостиг има в много сектори на икономиката и се отнася най-вече по отношение на общия персонал. Препоръките са, че този недостиг може да бъде преодолян с целенасочени инвестиции и нови технологии в оборуването.

Нивото на безработицата в Русия падна до рекордните 2,9%, но 91% от компаниите в страната изпитват недостиг на работници, разказват експерти по човешки ресурси в страната. Най-голям е недостигът в строителството, транспорта и преработвателната индустрия, признава и министърът на труда Антон Котяков.

За да осигурят работна сила, много от компаниите са принудени да увеличават заплатите. Други пък търсят служители в Африка и Северна Корея.

Недостигът на работна сила за икономиката има няколко негативни ефекта - на първо място невъзможност за производството на стоки и услуги в необходимите обеми, което забавя ръста на брутния вътрешен проукт и повишава инфлацията, допълват руски икономисти.

Прогнозите са, че през 2024 година проблемът с работната сила ще се засили в секторите, където заплащането като цяло е по-ниско, условията на труда са тежки или работните места са в отдалечени региони. Основно това са селското стопанство и строителството. В голяма степен обаче има и недостиг на програмисти, инженери, технолози и други високообразовани служители. Трудно се намират още и лекари, фармацевти, медицински персонал и учители.

Според анализите причината за този недосиг е демографския срив, както и миграцията на населението.

През миналата есен хиляди младежи напуснаха страната под страх от мобилизация за войната в Украйна. Част от несъгласните с управлението на Владимир Путин също избягаха от Русия заради опасенията от репресии. 

Предложенията за решение на проблема включват инвестиции в нови технологии, но изданието не отбелязва трудностите по реализацията на тази мярка на фона на санкциите на Запада ограничения достъп до иновации. Ниската стойност на руската рубла също би отблъснала трудови мигранти от чужбина. Затова и курсът трябва да бъде опазен, за да може да бъде съхранена конкурентоспособността на страната да привлича чужди специалисти, допълват икономистите.

Те препоръчват и държавна подкрепа и контрол върху подготовката на нужните за икономиката кадри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 24.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
penman
преди 4 месеца
Един голям съветски командир на упрек, че хвърля безсмислено войниците в месомелачки на хитлеровите войски, беше отговорил: ничего, бабки народят! Наскоро четох статия в руски официоз за демографската катастрофа в Русия, където се казваше, че Русия не може да стане световен имперски център както в миналото, без да увеличи скромното си население от под 140 млн. Набелязаните мерки, обаче бяха неизпълними и дори смешни,а за да се стигне до днешната ситуация бяха само срещу предшествениците на Путин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
angelnovaka
преди 4 месеца
Дори и да останат 10 хиляди руснаци онова бункерно джудже хич не го интересува !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
penman
преди 4 месеца
До: valliezealousПедерст долен, докога ще се рекламираш ***! Защо този *** не го блокират ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 4 месеца
До: khao ... кат се изцепи меката китка с пухкавите ръчички , с некой подобен извратен коментар , редно е да го питаш за бруталните врътки за страничните стъкла на отечественная (освен тях връщали и в производство некъв бракуван техен двигател за нея , щото чарколяците за нормалните свършили и били под санкции) и за мощните опашки за яйца и дизел в XXI век ... :))) ... в най-могъщата и мирна държава в галактиката такива мити реалности ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 9
Dimioi
преди 4 месеца
Путиномиката потъва! Всеки путинист в България трябва да бъде третиран като заплаха за националната сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 тая тъъъпня на 100% минава в пенсионерския ви кшуб на активни борци... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 17
Tikva007
преди 4 месеца
До: evlogi: Това, което с толкова труд и от втория опит си успял да укажеш, се отнася и за такива като теб, които могат да си представят държава с население в състоянието, което си описал и в същото време с налична икономическа активност, вероятно създавана от добавена реалност, която брутално и мощно генерира работни места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
evlogi
преди 4 месеца
де.б.ил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 9
evlogi
преди 4 месеца
До: Tikva007 Недостиг на работна ръка също така се наблюдава и в държави, чиито население е опустошено от ниска продължителност на живота, алкохолизъм, масова емиграция и огромно количество убити и ранени хора в резултат на действията на един ***.ил ,който дреме в бункера си под Кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 26
Tikva007
преди 4 месеца
*На руската икономика не достигат 4,8 млн. работници* - Има някаква грешка. Недостиг на работна ръка обикновено се наблюдава в динамични работещи и растящи икономики, а за Русия се твърди, че изобщо няма икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още