IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО пренебрегва радикалната трансформация, която носят дроновете за модерната война

Франция ще подсили украинската ПВО с европейския аналог на Patriot

07:46 | 01.04.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Докато Русия и Украйна се надпреварват кой пръв ще представи полуавтономен дрон с изкуствен интелект, страните от НАТО са с едно-две поколения назад и подминават радикалната промяна, която носят дроновете за модерната война, пише в коментар украинското издание Kyiv Post. Към момента нито една държава от Алианса няма "армии" от свои въздушни, наземни или морски дронове, нито пък съществен капацитет за производството им.

Никой в НАТО не е обособил отделна войскова част от добре подготвени пилоти на дронове, нито пък формира части, които да управляват дронове към войсковите подразделения, както направи Украйна, допълва изданието.

Според него западните съюзници не помагат особено с дроновете за Украйна - доставените количества са малки, а често и изпращаните дронове не са ефективни на бойното поле. Основният проблем е, че западните страни изостават много при адаптирането на военните и производството в новата епоха на базираната на дронове война.

В същото време дроновете са причинили 80-90% от доказаните загуби на оборудване на руснаците. Те играят и съществена роля за преодоляване на кризата с боеприпаси, в която изпадна Украйна, след като САЩ спря военната си помощ за страната. На фронтовата линия се появяват роботизирани системи, които заместват войниците при много от дейностите - например при евакуация на ранени.

Kyiv Post посочва още, че един от големите страхове на Украйна е, че Москва ще успее първа да изработи "умни" полуавтономни дронове - засега не става въпрос за самонасочващи се устройства, които не се нуждаят от човешка ръка, а за такива, чиито системи за самообучение и изкуствен интелект позволяват по-лесното управление, дори и от неподготвени войници. В момента в страната се работи активно над такива разработки, които получават пълната подкрепа на държавата, включително и финансова. Това ще даде на руската армия огромно предимство не само в Украйна, но и при евентуална нападение към Европа.

Украйна също работи над такива проекти, но средствата, с които разполага държавата, са ограничени. Разработчиците на дронове разчитат до голяма степен на платформи за групово финансиране, каквато е например лансираната от президента на Украйна Володимир Зеленски още в началото на войната United 24. Чрез нея са набрани дарения на стойност над 625 млн. долара, които се разпределят в няколко направления - за отбрана (и дронове), за възстановяване на страната, за закупуване на медицинско оборудване и други социални цели.

Франция подсилва украинската ПВО

Франция изпраща ракета Aster 30 - зенитни ракети за системите за противовъздушна защита SAMP/T, наричани и европейски аналог на Patriot, както и стотина бронирани машини. Това съобщи министърът на отбраната Сабастиан Льокорню. Доставките са в отговор на исканията на Украйна за подсилване на системите за ПВО.

От 22 март Украйна е подложена на почти ежедневни въздушни атаки с ракети от различни типове и дронове. Под атака са обекти на критичната инфраструктура. Напълно разрушена е най-голямата ТЕЦ в Харковска област, а в следобедните часове в неделя за трети път се атакува обект в Лвовска област, съобщават властите, без да уточняват за какво съоръжение става дума. Вероятно обаче целта е газохранилище, което на 29 март беше обстрелвано и с ракети "Кинжал".

Предприятията от групата "Нафтогаз Украйна", която е оператор на газовата инфраструктура в Украйна, съобщиха, че продължават да изпълняват своите задължения към клинетите си без прекъсване.

През уикенда украинският президент Володимир Зеленски коментира, че Киев е отправил искания за подсилване на системата за ПВО до съюзниците. В интервю за The Washington Post той посочи, че докато енергийните съоръжения и обектите на критичната инфраструктура са под руски обстрел, Украйна ще използва своите дронове за ответни удари на територията на Русия. Той призна, че тези атаки не се приемат позитивно в САЩ, но и че съюзниците не могат да ги спрат, защото се използват само украински оръжия.

Междувременно пред CBS републиканецът Майк Търнър, председател на комисията по разузнаване към Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес), потвърди, че председателят на институцията Майк Джонсън ще внесе след великденската ваканция пакетът за помощта за Украйна. Вече повече от 6 месеца институцията не успява да се разбере как да продължи подкрепата за Киев, което доведе до криза с доставките на снаряди и загуба на редица населени места - най-съществената от които на Авдиевка.

Русия опитва да защити и импровизирания щаб на Черноморския флот

Русия опитва да защити пристанището, което приюти най-ценните кораби на Черноморския флот - Новоросийск, с барджи на входа му, сочат данни на британското военно разузнаване. След атаките с дронове по Севастопол и Крим, част от руските бойни кораби се изтеглиха и намериха пристан в Новоросийск. Сателитни снимки показват, че на входа на пристанището са разположени четири баржи, чиято цел е да спрат евентуално навлизане на морски дронове до съоръженията и корабите. Последните модификации на дрона "Магура V5" имат възможността да достигнат до руските черноморски пристанища.

Благодарение на морските дронове, далекобойните ракети Storm Shadow, Scalp и "Нептун" Украйна унищожи 1/3 от бойните кораби на Русия в Черно море. От близо месец няма регулярни бойни дежурства в региона, както и в Азовско море.

След краткото активизиране атаките на фронта отново затихват

След краткото активизиране на бойните действия през уикенда бойните действия отново затихват, показва справката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. В 767-ия ден от пълномащабната война е имало 53 директни бойни сблъсъка след 85 в събота. Повече от 110 населени места са под непрекъснат артилерийски и минометен обстрел. Руснаците използват активно и бойна авиация, за да подкрепят придвижването на своите военни части по фронтовата линия.

Според украинския Център за стратегическа отбрана Русия струпва 100 хил. войници в направлението Купянск-Лиман, което позволява ежеседмична ротация и попълване на личния състав. Засега очакваните атаки към Купянск още не са се осъществили, но има известно активиране в направлението към Лиман.

Геолокализирани данни показват напредък на украинците към Терни (на запад от Кремина) по линията Купянск-Сватове-Кремина. Позиционни остават боевете край Синкивка и Билохоривка. По данни на руски военни кореспонденти придвижването на руските части в региона е забавено от украинските дронове.

Позиционни остават боевете около Бахмут, където са отблъснати 8 руски атаки. Руски военни кореспонденти съобщават за придвижването на своите части към Часов Яр след превземането на Иванивске. Бойна авиация започна да нанася удари по града и околностите. Украинците удържат позиции около Билохоривка, Клищиевка, Андриевка и Иванивске.

Руските части напредват и около Бердичи, Невелске и Первомайске (около Авдиевка).

Най-горещата точка остава Новопавливка, където са отбити 22 атаки около Хеорхиевка, Новомихайливка и на изток от Водяне. Според руски военни кореспонденти населеното място Водяне е вече под окупация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 месец
*НАТО пренебрегва радикалната трансформация, която носят дроновете за модерната война* - НАТО пренебрегна нещо много по-важно - да не се захваща с война, която не може да спечели. Дроновете са му последният проблем. И що за оксиморон - *модерна война*. Войната винаги е отегчително старомодна и винаги се свежда до едно: убиването на колкото се може повече хора. А войната с Русия, което осмисля и съществуването на НАТО, ще бъде много старомодна, както и самата стара и изостанала Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още