IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново масирана руска атака по енергетиката на Украйна, две ракети "Кинжал" удариха Лвов

Има поражения по ТЕЦ, ВЕЦ и обекти на газовата инфраструктура, сочат данните

10:53 | 29.03.24 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В нощта срещу 29 март Русия извърши нова комбинирана въздушна атака срещу Украйна, като основните цели са обекти от критичната инфраструктура, съобщават от ВВС на Украйна. Изстреляни са 60 бойни дрона и 39 ракети от различни типове, включително и три свръхзвукови "Кинжал". Това е най-масовата атака към енергийната система, след като миналия петък съоръженията бяха атакувани с 88 въздушни обекта. Тогава беше поразена и най-голямата ВЕЦ в Украйна.

Две от ракетите "Кинжал" са били насочени по обекти в Лвов, става ясно от съобщение нот ръководителя на областната военна администрация Максим Козицкий. Той отбеляза, че в атаката са участвали и 11 дрона, които са унищожени, но ракетите са попаднали в целите си. Това е един по-редките масирани удари в западните части на Украйна. Полските ВВС вдигнаха отново бойната авиация заради увеличената активност на руските тактически бойни самолети, стана ясно от съобщение във Facebook. През миналата седмица руска ракета пресече границата и за 39 секунди се намираше във въздушното пространство на Полша. Тогава полските военни не атакуваха целта с обяснението, че тя не е изпратена умишлено към Полша, страна от НАТО, и са преценили да не ескалират конфликта.

Преди седмица руски ракети атакуваха газохранилище около Лвов, но до прекъсване на газоподаването и загуба на резервите от газ не се стигна. От "Нафтогаз Украйна" обясниха, че газът се съхранява на голяма дълбочина.

Днес (29 март) компанията отново съобщава за обстрел по нейни обекти, но без да уточнява в кои региони. "За щастие, няма пострадали сред служителите  ни и ситуацията е овладяна. Групата "Нафтогаз Украйна" продължва да изпълнява задълженията си към своите клиенти и да работи за енергийната сигурност на държавата", посочи изпълнителният директор Олексий Чернишов в Telegram.

Тази нощ украинските ВВС са успели да унищожат почти всички дронове - 58, както и 26 ракети - основно крилати от типовете Х-101/Х-555 (общо 17 от изстреляни 21), както и всички четири "Искандер - К" и пет от девет управляеми ракети Х-59. ВВС обаче не са успели да се справят с ракетите "Искандер - М" и трите свръхзвукови "Кинжал".

От "Укрэнерго" съобщават за нови сериозни поражения по прозиводствени мощности -ТЕЦ и ВЕЦ. В Харков отново е въведен режим на електрозахранването. Преди седмица енергийната система в региона се срина след масовия обстрел на руската армия. Преди ден ръководителят на компанията Володимир Кудрицкий призова абонатите в Одеска, Кривойрихска, Хмелницка и Харковска област да използват пестеливо енергията и че съоръженията започват бавно да влизат отново в режим на работа.

Според изчисленията на властите в Киев пораженията по енергийната мрежа от началото на пълномащабната война в Украйна се изчисляват на 11,5 млрд. долара. Заради последните поражения по инфраструктурата Украйна започна да внася електроенергия от Европа, за да покрие недостига в генериращите мощности. В интервю за CBS украинският президент Володимир Зеленски коментира нуждата от допълнителни системи за противовъздушна отбрана, които могат да спасят градовете, но и да помогнат за настъплението и деокупиране на територията на Украйна. В момента Украйна има три системи Patriot - нужни са ни още 5-7, отчете той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 7
RoyBatty
преди 4 седмици
След унижщожението на централите и спирането на тока за неопределен срок, немалка част от живота в държавата се връща в "тъмните векове". Време е за преговори! Какъв е смисъла да се чака от текущите 35% работеща държава да се стигне до 2% работеща държава за да се преговаря при много по-нейзгодни условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 9
Alex Silver
преди 4 седмици
От "Нафтогаз Украйна" обясниха, че газът се съхранява на голяма дълбочина. === Тъкмо работа за "нефелните" "Кинжали". Не са рекли, не са го взривили. Това е само предупреждение, че РФ повече няма да опазва газовата инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 10
Alex Silver
преди 4 седмици
Нещо за удареното газохранилище, което още продължава да гори? РФ най-сетне се очовечват и започват да удрят по-осезаемо. След явните доказателства за тероризъм, следва да преформатират СВО в КТО. Но май още не са готови, защото Контра Терористичната Операция си е направо истинска война. Сега има селища, които дори не знаят, че 404 е във война - няма бомби, войски, липса на ток и продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
Achtung
преди 4 седмици
Е как ще имат само 3 системи патриот, като САЩ дадоха 2, Германия още 2 и Холандия 4 пускови установки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 9
0pk
преди 4 седмици
До: aldy абсулютно съгласен! Модерното ПРО така любезно предоставено от цевелезованиа свет няма грешка. А всички тези аварии са в следствие на самовзривяване, самоподпалване и естествено саморазрушаване поради лоша подръжка. :] Руснаците най-накрая запретнаха ръкави, добре поне че изчакаха затопляне на времето, преди да обезточат цялата украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 17
aldy
преди 4 седмици
Лъжат. Досега нито един "Кинжал" не е успял да преодолее ПРО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още