IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Украйна продължават енергийната война

Русия е изстреляла към 190 ракети, 140 дрона и над 700 авиобомби срещу Украйна, сочат данните на украинските власти

08:01 | 25.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След най-масирания удар срещу енергийната система на Украйна в петък (22 март), Русия продължи атаките по енергийни съоръжения и през уикенда. В ранните часове на неделя под обстрел бяха газохранилища в западните части на Украйна. "Нафтогаз Украйна" пък съобщи за поражения по газохранилище в западните части в резултат от ракетните удари в ранните часове на 24 март. Няма проблеми с доставките на газ, както и с резервите, които се съхраняват на голяма дълбочина, уточниха още от компанията.

От ДТЕК, най-големия частен оператор на въглищни и зелени централи в Украйна, собственост на милиардера Ринат Ахметов, съобщиха, че са загубили 50% от своя производствен капацитет, а Министерството на енергетиката отчете, че се налага вносът на 14,9 гигаватчаса електроенергия, за да се осигури електроснабдяването в неделя. Износът е изцяло преустановен.

В нощта срещу 25 март под атака с дронове беше енергийната мрежа на Одеса и части от града отново останаха без електроснабдяване. Информацията за атаката се уточнява, а при предишната 53 хил. абоната в града останаха без ток.

В същото време губернаторът на Ростовска област Василий Голубьов съобщи за 11 унищожени дрона в ранните часове днес и за пожар, спрял работата на два блока в Новочеркаската ТЕЦ, допълвайки, че електроснабдяването вече е възстановено. Причините за пожара не се уточняват. В социалните мрежи се отбелязва, че при масираната атака към окупирания Крим през почивните дни има пожар в петролно депо в близост до Севастопол.

От началото на март капацитетът за преработка на петрол на Русия намаля с повече от 12% след удари с дронове по петролни рафинерии на територията на страната.

Критична след 22 март остава ситуацията в Харков, чиято енергийната система се срина в петък. Кметът на града Ихор Терехов съобщи, че всички подстанции в града са ударени, има поражения и по местни ТЕЦ. 200 хил. абоната остават с прекъснато електроснабдяване, има спиране на топлоподаването и водоснабдяването в някои части от града, допълни и украинският президент Володимир  Зеленски в своето обръщение по повод 760-я ден от началото на пълномащабната война.

Тежка седмица за Украйна - Русия изстреля 190 ракети, 140 дрона и над 700 авиобомби

От 18 до 24 март Русия е изстреляла около 190 ракети от различен тип, 140 бойни дрона и повече от 700 авиобомби, каза в своето вечерно обръщение в 760-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. Той уточни, че от февруари 2022 г. насам няма нито една спокойна седмица в Украйна.

Повечето ракети и дронове бяха унищожени, отчете още украинският държавен глава  и допълни, че продължава работата за подсилване на системите за противовъздушна отбрана.

"Решенията на нашите партньори могат да променят хода на войната, да защитят нашите градове и села от терора", допълни той.

Руският Черноморски флот е "функционално неактивен"

Руският Черноморски флот е "функционално неактивен", написа в социалната мрежа X (бивша Twitter) британският министър на отбраната Грант Шапс след удара по Крим и Севастопол в ранните часове на 24 март. Данните показаха, че поражения има по комуникационния център на флота в Севастопол, а още два кораба - "Ямал" и "Азов", са поразени в пристанището в града.

През лятото Украйна разруши историческия щаб на флота в Севастопол.

Сега британският министър на отбраната коментира, че за първи път от 1783 г. Русия е принудена да "крие корабите си" по пристанищата, но дори и там те биват потопявани.

От месеци Русия не е използвала ракети "Калибър" за удари срещу Украйна. Причината е, че корабите и подводниците могат да бъдат "заредени" с тези ракети на пристанищата в Крим, но очевидно, че тази възможност е ограничена. От 5 март допреди два дни нямаше руски кораб на бойно дежурство в Черно море, както и в Азовско море.

Последният удар на Украйна по Крим е с ракети Storm Shadows, но до голяма степен предимството в Черно море се дължи на собствените разработки морски дронове. Пред обединения новинарски канал ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов разказа, че Русия също има собствен модел морски дрон, който обаче има технически проблеми и не се използва ефективно.

Русия ще опита да превземе Часов Яр

Русия ще опита да превземе Часов Яр (Донецка област), но едва ли ще има капацитета да го направи през следващите месеци, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). По данни на военните анализатори руските военни са вече на километър и половина от града. През почивните дни Министерството на отбраната на Русия съобщи за превземането на Иванивске, което се смяташе за "врата" към Часов Яр, която от своя страна ще позволи за напредък към Константиновка и цялата Донецка област.

По данни на украинския Център за отбранителни стратегии Русия държи под контрол 98% от територията на Луганска област, но по около 70% от територията на останалите четири, анексирани от президента Владимир Путин през септември 2022 година - Донецка, Запоржка и Херсонска област.

Позиционни остават боевете в по-голямата част от фронтовата линия, сочи сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. През изминалото денонощие са регистрирани 60 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски и минометен обстрел са близо 100 населени места около фронтовата линия.

Най-гореща си остава обстановката около Новопавливка - отблъснати са 25 руски атаки около Краснохоривка, Хеорхоривка, Новомихайливка и Урожайне. В района руските части опитват да напреднат с подкрепата на бойна авиация. Отбити са 10 атаки около Бердичи и Первомайске (около Авдиевка). Геолокализирани данни показват напредък около Тоненке.

В направлението около Бахмут са отблъснати атаки край Бохданивка, Клищиевка и Андриевка, сочат още данните на ВСУ. Руски военни коресподенти съобщиха за известен напредък към Часов Яр.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 25.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още