IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изтегли корабите си от бойни дежурства в украинските води на Черно и Азовско море

Членове на Камарата на представителите опитват да вкарат за обсъждане пакета в подкрепа на Украйна

07:46 | 14.03.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руски бойни кораби са изтеглени от бойно дежурство в териториалните води на Черно и на Азовско море, сочат данните на украинските военни. След потапянето на катера "Сергей Котов" на 5 март корабите на бойно дежурство бяха изтеглени от Черно море, а от два дни вече и от Азовско море.

През 2023 г. Украйна успя да установи контрол над Черно море благодарение на своята флотилия от морски дронове. Британската обществена медия BBC разказа за последната мисия на украинското военно разузнаване (ГУР) и новите модели на дрона "Магура V5". Те вече изминават по-дълги разстояния (до 800 км) със скорост от 80 км/ч и имат по-голяма бойна глава (250 килограма). Тези дронове са изработени от пластмаса и отделят много малко топлина, затова са почти невидими за радарите, допълват още британските журналисти.

Лодките се управляват дистанционно чрез сателитна връзка и има възможност да избягва системите за електронна борба, отбелязват от ГУР през ВВС.

"Магура" са само част от морските дронове, произвеждани в Украйна. На разположение на военните са още Sea Baby и Mamay, които също имат своите успехи

Забавеното руско настъпление прикрива сериозни рискове за украинските части

Ограничените доставки на оръжие и муниции карат украинците да разпределят своите запаси по приоритетни линии, което крие опасност от внезапен щурм и бърз напредък в зони, които не са добре снабдени, пишат анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW). Според тях Русия запазва инициативата си и може да определя посоките и скоростта на движение по цялата фронтова линия.

В сводката на института се казва, че настъплението на руснаците в момента е забавено и това прикрива сериозните проблеми за украинската армия, която е принудена  да насочва ограничените си доставки към зони, изправени пред по-мащабните руски операции. Това означава, че стабилни в момента позиции могат много бързо да бъдат атакувани и превзети.

Най-интензивните части на фронтовата линия в момента остават Авдиевка и Новопавливка, показва сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 749-я ден от началото на пълномащабната война. Руски военни кореспонденти потвърждават ожесточените боеве и съпротивата, която оказват украинците по линията Бердичи - Орливка - Тоненке в близост до Авдиевка. В района са отблъснати 20 атаки през изминалото денонощие.

Преди ден руското Министерство на отбраната обяви превземането на Невелске, но руските военни кореспонденти още не потвърждават изтеглянето от това населено място. От ВСУ също отбелязват отблъснати атаки около Невелске.

В направлението около Новопавливка руснаците опитват да подобрят позициите си около Хеорхиевка и Первомайске, което засега остава под украински контрол. Отблъснати са 29 атаки на руските части.

Активизиране на действията се наблюдава към Лиман - около Билохоривка, Терни, Ямполивка и Верхньокамянске. Около Бахмут руските части настъпват към Часов Яр, интензивни са боевете около Бохданивка и Клищиевка, където руските военни активно използват и бойна авиация в подкрепа на настъплението си.

Като цяло през изминалото денонощие е имало 74 директни бойни сблъсъка, като под артилерийски и минометен обстрел са повече от 150 населени места в близост до фронтовата линия. От ВВС съобщават за нощна атака с 36 дрона, от които унищожени са 22. Министерството на отбраната на Русия съобщава за свалянето на 14 дрона над Белгородска и Курска област в ранните часове на 14 март.

В последните два дни удари с дронове намалиха капацитета за преработка на петрол на Русия с около 12%.

ЕС отпуска 5 млрд. евро за оръжия за Украйна

След месеци на блокиране представителите на страните от ЕС позволиха пренасочването на 5 млрд. евро от Европейския механизъм за подкрепа на мира (EPF) към Фонда за подкрепа на Украйна, съобщават от белгийското председателство на Европейския съвет. Средствата ще бъдат насочени за покупка на оръжия и муниции за нуждите на Киев.

EPF беше създаден година преди началото на пълномащабната война в Украйна и целта му беше превенция от конфликти, подкрепа на мира и повишаване на международната сигурност. Средствата в него са отделни от европейския бюджет и възлизат на 17 млрд. евро. Източникът са вноски от страните от ЕС, изчислени на базата на брутния национален доход.

Досега през EPF ЕС е отделил 6 млрд. евро за Украйна - през този механизъм обикновено се възстановяват оръжията, които членовете дават на Киев. Очакванията са Украйна да получи още 5 млрд. евро за военна помощ от ЕС и през 2025 г.

Три държави не бяха съгласни изцяло с начина, по който се отпуска военната помощ за Украйна - Германия, Франция и Унгария, пише Politico. За Берлин като най-голям военен донор на Украйна беше важно средствата да бъдат директно насочени от EPF. Франция настояваше парите от механизма да бъдат използвани единствено за покупката на въоръжение, произведено в ЕС, макар и останалите члеове да обясняваха, че е нужен по-гъвкав подход заради нуждите на Украйна.

Унгария, която е най-проруско настроеният член на ЕС, се е съгласила да се оттегли при гласуването и така предложението е одобрено единодушно, допълва още Politico.

Конгресмени опитват да "прескочат" Джонсън и да вкарат за гласуване помощта за Украйна

Членове на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) стартираха подписка, чрез която да заобиколят нежеланието на председателя Майк Джонсън да внесе за обсъждане помощта за Украйна.

От октомври Джонсън блокира пакет с помощ за Украйна, Израел и Тайван. През февруари Сенатът одобри средствата в общ размер от 95,3 млрд. долара, от които 60 млрд. долара за Украйна. Председателят на Камарата съобщи първо, че ще работи за избягването на спирането на работата на федералното правителство, изготвяйки предложение за продължаване на финансирането. След това обясни, че се работи по алтернативен план, при който част от средствата за Украйна са под формата на заеми.

Справка в сайта на Камарата сочи, че под петицията са се подписали 177 членове, а за да може да влезе в сила, са нужни 218 подписа, тоест подкрепа трябва да дойде и от страна на републиканците. В момента съотношението на силите в Камарата е 219 на 213 в полза на републиканците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 месец
До: wart Не са английски, но има ли значение, щом вършат работа и чистят рашибозука ... ако ще и сомалийски да са! .. и кво война в Украйна, *** каза че няма война, я бързо в колония да ти налеят малко акъл в празната ушанннка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
wart
преди 1 месец
Тези дронове за които говорят тези престъпни Англосаксонци са Английски. Като цялата операция се осъществява от Англичаните - набелязване на целта, коригиране , организиране , както и унищожение на целите се коригира от наземното командване използвайки спътниковите възможности на Американците . Това Украйна да го осъществи е невъзможно тъй като не разполага със никаква военна инфраструктура. В същото време твърдят ,че нямат нищо общо с войната в Украйна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още