IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботи и изкуствен интелект на фронта не са толкова далечно бъдеще за Украйна

Наземните дронове изпитват повече трудности спрямо своите морски или въздушни "събратя"

12:58 | 24.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През август 2023 година украинска група прокара почти безшумно бронирано превозно средство на разстояние около 5 км и откри огън по позиции на руски военни. На пръв поглед нищо странно в условията на война, водена в Украйна. Но превозното средство нямаше нито шофьор, нито оръжейник, разказва The Wall Street Journal. И това не е единственият робот, който помага на украинската армия - безпилотни превозни средства се използват за разминиране на полета, както и за евакуация на ранени войници (разработка на естонската Milrem Robotics).

Дроновете са "визитката" на тази война - Украйна ги използва умело, за да преодолее руското превъзходство по отношение на артилерийските снаряди, както и за да спечели битката за Черно море през 2023 година. Наземните обаче все още не в значим обем, който да даде предимство.

В средата на месеца министърът на цифровизацията Михайло Федоров, който отговаря за развитието на дроновете, показа няколко образци, преминали тестовете. Те скоро ще бъдат произвеждани масово и изпращани на бойното поле. Целта им е да сведат до минимум човешкото участие на бойното поле. "Това е асиметричен отговор на численото предимство на противника", коментира Федоров в Telegram.

За производството на роботизираните платформи се използва същата схема, както и при дроновете. Стотици компании, включително и стартъпи, разработват своите идеи, а правителството поръчва и купува тези, които доказват своята ефективност. Процедурите са облекчени - дроновете се появяват на фронтовата линия без много бюрокрация след като покажат, че са безопасни за употреба.

Досега има създадени повече от 140 роботизирани системи (от предложени 1300), като 96 от  тях са преминали изпитанията. Някои са вече на бойното поле, разказва още Федоров.

Основната задача за конструкторите е да са максимално прости (за създаване и управление) и максимално евтини. Дронът, използван през август, прилича на детските играчки с дистанционно, но с добавено смъртоносно оръжие. След мисията си той успя да се върне обратно в базата си и след това е използван още няколко пъти. Едно от предимството му е и паниката, която предизвиква атаката, защото войниците първоначално не разбират откъде идва тя.

Предизвикателствата за наземните дронове са по-големи спрямо тези, използвани във въздуха или морските, коментира WSJ. Те трябва да бъдат управлявани през неравния терен на фронтовата линия или между сгради в населените места. И макар че идеята за роботизирани системи да съществува отдавна, големите оръжейни компании нямат много такива одобрени проекти.

Украйна обаче има своя "армия от дронове" - включително и отделен род войски, който ще се занимава с управлението на водни, наземни и въздушни дронове. В Киев са уверени, че именно тези безпилотни технологии ще са следващия етап във войната.

Роботизираните системи не са нищо ново - първите образци са ползвани още през 1915 година за откриване на мини. През Втората световна война също има данни за използване на безпилотни устройства за откриване на мини от Франция и Великобритания. Разбира се, много по-несъвършенни, а развитието им не е много бързо заради високите разходи.

Изкуственият интелект е следващата стъпка в развитието за тези безпилотни устройства. Така те ще станат автономни (и в действие), дори да бъде прекъсната връзката с оператора. Това е от съществено значение при използванет она средствата за радиоелектронна борба (РЕБ). От ВСУ вече показаха дрон, който продължава към целта си и я унищожава, дори и след като е поразен от РЕБ.

Русия също използва голям брой дронове - иранските Shahed, както и свои разработки "Ланцет" и още други видове. Според анализатори производството им е "без въображение", защото се произвеждат по строго определена схема към Министерството на отбраната. В Украйна дронове се произвеждат от поне 200 компании с различна големина и собственост на капитала. Русия има повече финансови възмжности да произвежда и дронове (и ракети). Според украиниски военни наблюдатели обаче това не е всичко, защото тази война дотук показва, че предимство има не само количеството, но и технологиите и иновациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 24.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още