IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна - от окопите от Първата световна война до "Междузвездни войни"

Русия едва ли ще успее да напредне след превземането на Авдиевка, смятат анализатори

07:53 | 19.02.24 г. 4
Снимка: Въоръжени сили на Украйна
Снимка: Въоръжени сили на Украйна

Войната в Украйна става все по-технологична, все повече се разчита на дронове и изкуствен интелект и скоро ще заприлича на епизод от "Междузвездни войни", смята Върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Ще бъде нов тип война - от окопите, типични за Първата световна война, до изкуствения интелект на "Междузвездни войни", заяви той в своето изказване пред Мюнхенската конференция по сигурността и беше категоричен, че партьнорите на Украйна често са се колебали и бавили доставките на оръжия и това е било "болезнено".

"Преди две години бяхме готови да даваме каски, днес даваме самолети F-16, но минаха две години", каза Борел и коментира, че войната става все по-интензивна и жертвите и от двете страни се увеличават. Той призова за увеличаване на подкрепата за Киев и изтъкна още, че голяма защита на страната ще бъде членството ѝ в ЕС.

Страните от ЕС малко по малко са изгубили своя военен потенциал с годините, а ако общността иска да бъде глобален играч, трябва да може да се защити, отбеляза още Борел.

Новите технологии ще заемат все по-голям дял във военните действия, но днес влияние на фронта оказва артилерията, липсваща все по-видимо на украинците. Това може да бъде променено, след като президентът на Чехия Петр Павел заяви, че е намерил 800 хил. снаряда, които до седмици могат да бъдат доставени на Киев. Президентът на Украйна Володимир Зеленски намекна във вечерното си обръщение по повод 725-я ден от началото на пълномащабната война, че може да има раздвижване в тази посока. Той отбеляза разговорите си с Нидерландия, Дания и Чехия в рамките на Мюнхенската конференция и договорена подкрепа.

Украйна тества успешно свой аналог на руския дрон "Ланцет"

Украйна проведе успешни тестове на две свои модификации на руския дрон "Ланцет", съобщи министърът на цифровите технологии Михайло Федоров пред YouTube канала на Дiа. До няколко месеца ще има масово производство, което да осигури "стотици" дронове от този вид и ще бъдат използвани на бойното поле, допълни той. Министърът съобщи за разработки за украинската версия на "Ланцет" в началото на февруари.

Украйна залага на дронове, основно местно производство, които да попълнят липсващите артилерийски снаряди. Според анализатори дроновете не могат да заменят артилерията, но помагат и могат да доведат до нова динамика във военните действия.

В началото на февруари беше създадена т.нар. "дронна коалиция", начело с Великобритания и Латвия. Според източници на Bloomberg партньорите в тази коалиция обсъждат предоставянето на дронове с изкуствен интелект, които да атакуват на рояци руските цели.

В същото време и руски медии съобщават за нов дрон - модификация на "Антонов", който е по-устойчив на вятър и лоши метеорологични условия. Производството му започва в Челябинска област. Този тип дронове могат да летят със скорост 140 км/ч.

NYT: Русия получи руини и мъртъв град

Вместо процъфтяващ индустриален център, Русия окупира разрушен и мъртъв град, пишат кореспондентите на The New York Times в Авдиевка. В последните дни те са се движили с местните доброволци и армията в града.

Ръководителят на Таврийското направление ген. Олександър Тарнавский съобщи, че за четирите месеца от началото на октомври до средата на февруари Русия е загубила малко над 47 хил. души (убити и тежко ранени) в битката за града, както и 364 танка и 248 артилерийски системи. Военни анализатори отбелязват, че руските военни не публикуват клипове, с които да онагледят победата си на този фронт. Авдиевка е прифронтова позиция още от 2014 година, но беше подложена на силен натиск от началото на октомври 2023 година. Защитата започна да се пропуква след интензивната работа на бойната авиация на руснаците.

Според данните на военните в града от началото на годината са изсипани почти 500 тона авиационни бомби - информация, която трудно може да бъде проверена, но и според изчисленията на британското военно разузнаване бомбите от началото на годината са поне 600. Подобна е тактиката, която използват руснаците в своите военни операции в Чечения, Сирия и Афганистан, коментират анализатори пред NYT.

Руското настъпление вероятно ще спре след Авдиевка

Руските военни кореспонденти съобщават за неорганизирано и паническо бягство на украинците от Авдиевка, но от Института за изучаване на войната (ISW) са категорични, че няма потвърждение за това. Военните анализатори отбелязват още, че имат видео доказателства за обратното - украинските части се оттеглят на укрепени позиции, но от съображения за сигурност няма да ги публикуват или коментират.

Към града беше изпратена една от елитните части на украинската армия, за да осигури коридор за евакуацията, а силите на ВВС прикриха операцията, при което бяха свалени четири руски бойни самолета.

Предвид големите загуби при превземането на града и подготвените нови позиции, които вероятно ще бъдат защитени от нови части, руското настъпление в това направление вероятно ще спре тук, пише още ISW.

Подобни са очакванията и сред украинските наблюдатели. Според тях сега под заплаха са други точки на фронта - Купянск и към Роботине в западната част на Запорожката област. Руснаците се възползваха от намаляващите запаси от снаряди на украинците и насочиха усилията си към Авдиевка, задържайки до известна степен настъплението си към другите части на фронтовата линия. Руснаците ще се опитат да подобрят своите тактически позиции преди пролетта и калта, в която ще потъне фронтовата линия.

От ISW отбелязват, че за Украйна действително всичко зависи от помощта от САЩ, включително и за ракети за системите Patriot, които украинците успяха да използват и за сваляне на самолети. Европейската помощ е недостатъчна нито за укрепване на фронтовата линия, нито за офанзива.

Русия засилва натиска си по левия бряг на Днепър

Руските военни засилват натиска си по левия бряг на Днепър, е видно от сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. През последното денонощие в региона са отблъснати 16 атаки въпреки трудната логистика за украинците през реката. Украинците засега успяват да удържат и щурма след превземането на Маринка и ВСУ съобщават за отблъснати 18 атаки край Хеорхиевка, Победа и Новомихайловка въпреки въздушната подкрепа на настъплението на руснаците.

Данните показват още засилване на натиска към Роботине, където има отблъснати 10 атаки, както и задържане на щурма около Лиман. Леко затихва интензивността на сблъсъците около Бахмут.

Като цяло през изминалото денонощие е имало 80 директни бойни сблъсъка, като под артилерийски и минометен обстрел са повече от 100 населени места в близост до фронтовата линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
Ааа така, първият вече се изтропа! Очакваме и другите двама! Айде да е Зелката, че другите ги знаем наизуст до втръсване! .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Я, ментенцето ми с високите k пак се опитва да скимти? Сякаш не знаем, че зад него се крие дъртия слабоум, копейник - Тиквъ07.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
Ама и другата троица нещо се е умълчала - тиквата-орката-сссааа'то . Там пък да не спряли копейките? :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
Сори че не е по темата, ама къде се изгуби Светата ТРОИЦА? Скъсаният-Кухият-Зеленият .!. Много скучно става така! Да не би да са им спрели грантовете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още