IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна свали 4 руски бойни самолета, опровергавайки опасенията за руски въздушен контрол

Чехия е намерила 800 хил. снаряда за Украйна и очаква помощ при финансирането на покупката им

08:29 | 18.02.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия започва да пробива въздушната защита на Украйна, пишат от Института за изучаване на войната (ISW) сочейки, че при Авдиевка руските части са получили локализирано въздушно преимущество, което е помогнало за превземането на града. Анализаторите отчитат увеличаване на използването на авиационни бомби (с обсег на действие 70 км) над фронтовите позиции от началото на годината, което може да бележи и промяна на ситуацията.

Забавянето на западната помощ може да доведе до същото предимство на руснаците и към другите части на Украйна. Според министъра на отбраната Рустем Умеров урокът от Авдиевка е, че украинските военни се нуждаят от модерни системи за въздушна защита, за да се предпазят от авиационните бомби. В началото на февруари The New York Times отбеляза, базирайки се на свои източници, че Украйна има резерв от ракети за ПВО до март.

Според ISW това ще накара украинците да взимат трудни решения кои части да защитят - фронта или населените места, които периодично са подлагани на масови атаки с дронове и ракети.

В същото време украинските ВВС съобщиха за свалени три самолета - два Су-34 и един Су-35 над източната част на фронтовата линия на 17 февруари и за още едни Су-34 в ранните часове на 18 февруари. Вероятно става въпрос за операция при прикриване на отстъплението на украинските военни от Авдиевка, смятат анализаторите. Руските военни кореспонденти не бяха единодушни, отразявайки тези съобщения, но ръководителят на ВВС ген. Микола Олешчук показа сателитни снимки, доказващи свалените самолети.

Целта на Украйна през тази година е контрол над небето, коментира в Мюнхен по време на конференцията по сигурност украинският президент Володимир Зеленски. Той отбеляза, че системите за противововъздушна отбрана са все още малко, но там, където ги има, населените места се съживяват.

"Срещу нещастната Авдиевка руснаците използваха всички оръжия, които имат на разположение, всички възможности", коментира още той и посочи, че смята изтеглянето за правилно решение, още повече, че става въпрос за преместване на по-добри позиции.

Съотношението на жертвите в Авдиевка е 1 към 7 в "полза" на Украйна, стана ясно още от думите на Зеленски, който обърна внимание, че Русия губи месеци за превземане на малки населени места. "Тяхната тактика е напълно да ги разрушат и след това опитват да вървят напред", каза той.

Един от големите проблеми на Украйна е далекобойното оръжие - Русия има много, а Украйна  не, отбеляза Зеленски в рамките на Мюнхенската конференция. В момента се получава така, че хората застават срещу аритлерията, което Украйна се опитва да преодолее с новите технологии - дронове и средства за радиоелектронна борба.

Украинският президент Володимир Зеленски и Петр Павел в Мюнхен. Снимка: President.gov.ua Украинският президент Володимир Зеленски и Петр Павел в Мюнхен. Снимка: President.gov.ua

Чехия е открила 800 хил. снаряда за Украйна - търси се кой да ги плати

Чехия е открила 500 хил. 155мм артилерийски снаряда и към 300 хил. 122мм артилерийски снаряда, които може в рамките на няклоко седмици могат да бъдат доставени на Украйна, но трябва да бъде намерено финансиране. Това коментира президентът на страната Петр Павел в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Той не уточни от къде могат да бъдат взети снарядите, но призова съюзиниците, сред които САЩ, Германия и Швеция да помогнат за покупката им.

Ситуацията на бойното поле не е добра - руснаците се поучиха  от грешките си, включително копирайки украинската тактика, не се интересуват от човешките жертви и увеличиха производството на снаряди и въоръжение, коментира още чешкият президент по време на среща, посветена на Украйна в рамките на форума.

Оказа се, че не сме направили достатъчно, защото войната продължава,  допълни от своя страна премиерът на Дания Мете Фредериксен. Тя посочи, че усилията трябва да бъдат увеличени, за да можем да се защитим, защото е видно, че руският президент Владимир Путин не търси мир.

"Това, което ни е нужно да се защитим, е това, от което се нуждае Украйна сега", отбеляза тя и допълни, че в Европа все още има снаряди на склад и не е нужно да се чака ново производство, за да бъдат доставени на Украйна. Дания е взела решение да предостави цялата си артилерия, която не използва в момента, на Украйна, посочи още Фредериксен.

В рамките на дискусията премиерът на Естония Кая Калас призова емоциите да бъдат намалени, за да не се стигне от еуфорията през 2023 година до прекомерен песимизъм през 2024 година.

Авдиевка не прилича на Бамут

Ситуацията около Авдиевка не е същата, както беше при Бахмут, разказа говорителят на 3-та щурмова бригада - една от елитните части на Украйна, изпратена в града. В Бахмут ЧВК "Вагнер" разчиташе на жива сила, а в Авдиевка атаките са извършвани с танкове, пехота и под прикритието на бойна авиация и дронове.

В края на седмицата срещу коксовия завод - смятан за една от най-укрепените позиции на украинците в района, бяха изстреляни 120 авиационни бомби, което доведе до мащабен пожар. Малко след това и главнокомандващият ген. Олександър Сирский нареди изтеглянето от града.

След Авдиевка руските части засилиха атаките си в Запорожката област

След превземането на Авдиевка руските части се насочват към Ласточкино (в близост до града), където от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават за отбити 14 атаки в регоина в 742-я ден от началото на пълномащабната война. Украинците успяват да удържат и позициите си около Маринка, където са отблъснати 23 атаки край Хеорхиевка, Победа и Новомихайловка.

Прави впечатление за увеличване на натиска в Запорожка област и от ВСУ отчитат 13 отблъснати атаки  край Роботине и Вербове. Позиционни остават бойните действия около Бахмут и Лиман, а в направлението към Купянск отново няма регистрирани атаки.

Като цяло през изминалото денонощие е имало 83 директни бойни сблъсъка, а под артилерийски и минометен обстрел са над 100 населени места в близост до фронтовата линия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 18.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Мдаа, както бяха измислици и потопяването на корабчетата, нали, мур3иляж? Хехее, дори и москалите не отричат, въпреки, че винаги лъжат. Честит ви юбилей, вече 400 000 ваттника наториха чернозема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 14
BattleRoyal
преди 2 месеца
Фантазия и Фотошоп - единствените съюзници на укрорайха... Свалят ли свалят, унищожават ли унищожават в паралелната реалност, а като се събудят - поредния загубен град и краката на студено... Жалка картинка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 16
andy
преди 2 месеца
Според доклад на ISW(института за изучаване на войната), руснаците бяха толкова бързи и успешни при завладяването на Адвеевка заради пълното им въздушно превъзходство. Бъдещите военни действия ще продължат със същите бързи темпове, ако това превъзходство се запази. Колкото и да се пъне укронацистката пропаганда, едва ли ще промени нещо. Даже и няколкото дузини антични Фки няма да направят никаква разлика. Още повече, че руснаците започнаха да използват и СУ57, а скоро и Ловеца влиза в действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 21
mr. Yoda
преди 2 месеца
4? Лъжат! 444 са! Питайте Тагаренко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 23
Tikva007
преди 2 месеца
*Украйна свали 4 руски бойни самолета, опровергавайки опасенията за руски въздушен контрол* - Не са компютри, а компоти. Не са 4, а са 14, не са свалени, а са излетяли и не са самолети, а сиви врани. При голямото бягане от Авдеевка стават всякакви информационни каши. Иначе, със сигурност се знае, че руснаците са си опаткали сами поредния Су-35.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 16
Импeраторът
преди 2 месеца
От четирите самолета има видео от един, но не е ясно дали не е старо и рашистите са признали само за два.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още