fallback

Израел похарчи над 1 млрд. долара, за да спре въздушната атака на Иран

Нито един дрон и ракета не навлязоха във въздушното пространство на Израел, твърдят военните

16:36 | 14.04.24 г. 5
Автор - снимка
Създател

Израел е похарчил 4 млрд. - 5 млрд. шекела (1 млрд. - 1,3 млрд. долара), за да спре атаката на Иран в нощта на 13 срещу 14 април, съобщи пред израелското издание YNet бившият началник на щаба на ЦАХАЛ Рам Аминах. Според него самият удар е коствал 10 пъти по-малко на Иран.

Свалянето на една балистична ракета е коствало 3,5 млн. долара и за операцията е използвана основно бойна авиация, разказа още експертът. По данни на израелските военни Иран е използвал 185 бойни дрона Shahed 136 (чиято стойност се оценява на около 20 хил. долара всеки), 110 балистични ракети и 36 крилати ракети. Според изявленията на говорителя на армията нито една от тези цели не е навлязла във въздушното пространство на Израел.

Аминах  е категоричен, че средствата за отбрана трябва да бъдат увеличени, пише още YNet.

По данни на Министерството на финансите бюджетът за отбрана на Израел е 60 млрд. шекела, или около 3% от брутния вътрешен продукт на страната. Увеличаването на тези разходи може да доведе до сериозни отражения за икономиката на страната, предупреждават от институцията.

Според ирански медии, цитирани от ТАСС, Техеран е изстрелял поне осем свръхзвукови ракети по авиобаза "Неватим". Те не са били отразени от "беззащитния Израел", казват още иранците. Израелската армия обаче отбелязва, че военната база функционира нормално, въпреки че потвърждава за минимални щети след ударите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 14.04.24 г.
fallback
Още от Сигурност и отбрана виж още