IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще изпрати на Украйна още 7 системи Patriot

Съюзниците на Украйна се активизират

22:47 | 18.04.24 г. 6
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че лидерите на Европейския съюз планират да изпратят още седем системи за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна, тъй като Русия засилва ракетните и безпилотните удари по енергийната инфраструктура и градските центрове на страната, съобщи Bloomberg.

Говорейки пред репортери след неофициална среща на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък, Шолц заяви, че Германия ще изпрати трета система Patriot в Украйна и че скоро ще последват още шест от други държави членки, които той не уточни.

"Надявам се, че всички ще приключат процеса на формиране на мнението си възможно най-бързо, защото времето също е от съществено значение", каза Шолц.

В допълнение към системата Patriot Германия ще достави на Киев още системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и Skynex с придружаващите ги боеприпаси.

Германия се превърна в най-големия поддръжник на Украйна в Европа. Шолц неколкократно призова колегите си от ЕС да засилят подкрепата си, особено на фона на забавянето на доставките на помощи и оръжия от САЩ.

Украйна изпитва затруднения да отблъсне военния натиск от Русия в условията на липса на боеприпаси и блокиран пакет за подкрепа в размер на 61 млрд. долара в американския Конгрес. Президентът Володимир Зеленски постоянно призовава да бъдат изпратени още системи за противовъздушна отбрана в Украйна, тъй като Кремъл използва слабостта на страната, за да засили ракетните атаки срещу електроцентрали, електропреносна мрежа и жилищни райони в цялата страна.

"Ситуацията е много, много сериозна и ние трябва да им изпратим това, което искат, а именно боеприпаси и противовъздушна отбрана", заяви министър-председателят на Естония Кая Калас пред репортери по-рано по време на срещата на върха в четвъртък. "Просто не можем да си позволим Украйна да загуби войната или цялата ситуация със сигурността в Европа ще е в сериозна опасност."

В съвместно писмо, изпратено до съюзниците от НАТО тази седмица и видяно от Bloomberg, германският министър на външните работи Аналена Бербок и министърът на отбраната Борис Писториус заявиха, че неотдавнашните руски атаки срещу жизненоважна енергийна инфраструктура в Украйна са причинили по-големи разрушения, отколкото през зимата на 2022 г. "Предвид ситуацията, пред която е изправена Украйна, това е въпрос от голяма спешност", казаха те за помощта.

Върховният представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел също призова министрите от Г-7 да действат бързо за противовъздушна отбрана на Украйна, където енергийната система "ще бъде унищожена" от руските атаки.

"Западните страни, Япония, Канада, САЩ, Европа, трябва да вземат по-бързи решения, за да подкрепят повече Украйна, защото не можем да си позволим победата на Путин", заяви Борел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
baba_meca
преди 1 седмица
До: khaoНяма да е добре пак да сме под руско робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 седмица
До: baba_meca влака, гарата... москва и още утре си излезнал от ЕС... еее, ще те мобилизират, ама да не ти пука... нали печелите и то без жертви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 16
zelka007
преди 1 седмица
До: baba_meca ... молодец ... е те така те искам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 16
baba_meca
преди 1 седмица
Крайно време е да се задействаме и да излизаме от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
evlogi
преди 1 седмица
Този път ще се съглася с колегата под мен.Тия са рядко недъгави типове, даже Невил Чембърлейн би бил гигант пред тях...Оня кадавър в Белия дом с цялата му банда левичарчета е същата манджа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 12
0pk
преди 1 седмица
Хем не можем да си позволим победата на П. , хем по половин година мислим дали да предадем два танка или поредния патриот. Не ме гледайте какво правя, слушайте ме какво ви говоря. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още