IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взривове край Исфахан пораждат опасения за ответен удар на Израел в Иран

Причината за експлозиите не е ясна, но има информация, че е унищожена радарна система на летището край града

07:10 | 19.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Иранската информационна агенция FARS съобщава за взривове край летище в иранския град Исфахан. Причината за тези три експлозии не е ясна, но вероятно става въпрос за удар по радарна система в града, пише CNN. Градът се намира в централната част на Иран.

Опасенията са, че става въпрос за ответен удар на Израел към Техеран след иранската въздушна атака с дронове и ракети през уикенда. В части на Иран се е включила противовъздушната отбрана, но няма официални данни за удари или очаквана атака. Държавната телевизия на Иран съобщава, че около града има разположени ядрени обекти, които обаче не са засегнати.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Според френското издание France 24 има свалени дронове от иранските ВВС и няма данни за изстреляни ракети. Израелските военни не коментират съобщенията за взривовете, които се чуват в Иран.

Съюзниците на Израел опитаха да предотвратят ответния удар - САЩ заявиха, че подпомагат защитата, но няма да участват в нападение срещу Иран. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху коментира, че Израел сам взима решенията дали да отговори на атаката на Техеран.

Пред CNN иранският външен министър Хосеин Амир-Абдулахиан съобщи малко преди вероятната атака, че Техеран ще отвърне незабавно и на максимално ниво на ответен удар от страна на Израел. Това подклажда опасения, че конфликтът в Близкия изток ще се задълбочи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
Repoman
преди 1 седмица
Опасения? Дори американците казаха, че Израел е атакувал, а тук още не са разбрали. Това че Израел си мълчи им е нормалното поведение, те по принцип така действат. А Иран дори ги беше предупредил и тях, че и съседите им. Не подкрепям никого, просто ми се набива на очи разликата в действията на двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още