IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изтегля част от Черноморския флот към Каспийско море, Украйна прави нови оръжия

Китай предоставя разузнавателна информация и части за оръжия на Москва, смята Антъни Блинкен

07:50 | 19.04.24 г. 6
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Има разузнавателна информация, която показва, че Русия изтегля части от Черноморския си флот, включително и ракетоносачи към Каспийско море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски след заседание на щаба си. Това е резултат от последните удари по Крим, отбеляза той.

Според украинското издание Defence Express това означава, че в Русия вече не са сигурни, че ще успеят да опазят корабите си дори и в пристанището в Новоросийск, но от друга страна, изтеглянето не означава намаляване на опасността, защото в предишните месеци често бяха нанасяни удари по територията на Украйна от Каспийско море.

Изданието посочва още, че най-масовите ракетоносители в Черно море са корвети от типа "Буян - М". Вероятно именно те могат да бъдат преместени, защото за тях има и подходяща инфраструктура в Каспийско море. За пренасянето на корабите между двете морета се използва Волго-Донския канал, но през него не могат да минат водни съдове, по-големи от корвети, тъй като дълбочината му е 4 метра.

"Буян - М" се използват за изстрелване на ракетите "Калибър", но от месеци те много рядко участват в обстрелите към Украйна.  Основните съоръжения за зареждане на ракетоносителите с "Калибър" се намират на пристанището в Севастопол, което е под непрекъсната заплаха от украинските морски дронове.

Украйна увеличава собственото производство на военна техника и боеприпаси

Украйна увеличава своето производство на военна техника и боеприпаси. През април производството на гаубици "Бохдана" за първи път ще достигне 10 броя на месец, анонсира в своето вечерно обръщение в 785-я ден от пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски.

През декември 2023 г. производството на гаубицата достигна 6 броя месечно.

"Бохдана" е съвместна разработка на Краматорския завод за тежко машиностроение и компанията "Украинска бронетехника" и е първата украинска разработка по стандартите на НАТО с 155-мм снаряди. Едно от първите ѝ участия на бойното поле беше в операцията за освобождението на Змийския остров в началото на лятото на 2022 г. От 2023 г. гаубицата е на въоръжение в украинската армия и тогава имаше общо едва шест произведени бройки.През декември 2023 г. от Министерството на отбраната на Украйна съобщиха, че на фронтовата линия има 30 броя "Бохдана" и до този момент няма загубена.

Украинското издание Defence Express прави сравнение с производството на френските самоходни гаубици Caesar, които имат сходни характеристики с "Бохдана". В условията на растящо напрежение в Европа и нуждата от допълнителна бойна техника Париж анонсира, че опитва да увеличи производството на своите гаубици до 12 броя месечно.

 

Въоръжените сили на Украйна показаха видео с инспекция на новопроизведено въоръжение. Анализатори обръщат внимание на една от бронираните машини, които оглежда главнокомандващият ген. Олександър Сирский, която наподобява шестколесната Mbombe, разработена от южноафриканската компания Paramount Group. Според украински медии Украйна е получила лиценз за производството на бронираната машина, която досега не е произвеждана в страната.

Блинкен: Русия разчита на разузнавателна информация от китайски компании

Китайски компании предоставят данни от анализи на отломки от бойното поле в Украйна, както и части за производство на оръжия на Москва и това помага за укрепването на военната индустрия на Русия. Това съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкен по време на срещата на външните министри от Г-7 на италианския о. Капри, пише Bloomberg.

По време на заседанието съюзниците са дискутирали възможностите за защитата на въздушното пространство на Украйна, както и доставките на боеприпаси, включително и от трети страни. Ситуацията с артилерийските снаряди вече е критична - съотношението на изстреляните боеприпаси вече е 1 към 10 в полза на руснаците, предупреди Володимир Зеленски преди дни.

Страните от Г-7 са обърнали внимание и на разрушената енергийна инфраструктура - щетите са много повече от миналата зима, отбелязват те. Още преди месеци Украйна се обърна към партньорите с искане да бъдат предоставени допълнителни системи за противовъздушна отбрана, за да защити небето си. Нуждата от тях стана критична в края на март, но доставките могат да се окажат и закъснели с оглед напълно разрушените основни термични и водни централи в страната. 

Битката за Очеретине ще определи фронтовата линия край Авдиевка

Битката за Очеретине ще бъде определяща за развитието на бойните действия в направлението Авдиевка, съобщава украинският Център за стратегическа отбрана. Според анализаторите има вероятност украинските части от частите "Таврия" да се изтеглят от част от позициите си край р. Дурна, но това заплашва с пробив при Очеретине, а съответно поставя в тежка ситуация защитата на Торецк.

Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна показва 16 отблъснати атаки в направлението Авдиевка край Новокалинове, Очеретине, Бердичи, Первомайске и Невелске. 

Интензивни остават боевете край Бахмут - към Часов Яр. Руски военни кореспонденти съобщават за напредък към Калинивка. Украинските военни съобщават за отблъснати 25 атаки към Билохоривка, Часов Яр, Калинивка и Клищиевка. Около Новопавливка има отблъснати 20 атаки около Новомихайливка, Хеорхиевка, Побйеда и Урожайне. 

Центърът за стратегическа отбрана отбелязва още, че Русия не успява да сформира нужните части в направлението към Лиман и едва ли ще бъде осъществен планът за превземането на Словянск - Краматорск. От ВСУ отбелязват, че край Купянск няма водени бойни действия, а в направлението към Лиман има отблъснати четири атаки към Торск и Ямполивка.

За изминалото денонощие са регистрирани 86 директни бойни сблъсъка и 87 атаки с авиационни бомби. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 100 населени места в близост до фронтовата линия.От ВСУ съобщават и за нова комбинирана въздушна атака към южните части на Украйна в сутрешните часове на 19 април. Видът на използваните средства се уточнява. Местните власти съобщават за поражения по жилищни сгради и инфраструктура в Днипро и Криворжка област.

Заседание на съвета НАТО- Украйна по искане на Киев 

По искане на Киев ще се проведе виртуална среща на съвета НАТО- Украйна, създадена през юли 2023 г. Основната тема ще бъдат средствата за противовъздушна защита, от които се нуждае Украйна, както и недостигът на артилерийски снаряди и друго въоръжение.

В заседанието ще участва президентът на Украйна Володимир Зеленски, а след това ще има разговори на ниво външни министри.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира преди дни, че страните от НАТО имат достатъчно системи Patriot и могат да ги споделят с Украйна. Германия вече отговори на призивите и предостави още една батарея Patriot, а след визита на министъра на икономиката Роберт Хабек в Киев стана ясно, че до няколко седмици Украйна ще получи още една система Iris-T. До този момент в страната има три от тези системи, които са разработка на Германия.

Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте коментира пред журналисти в Брюксел, че освен Patriot се дискутират доставки и на алтернативи. Той призна, че американските системи са най-доброто, но допълни, че има и други варианти, които са също така ефективни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 20
khao
преди 1 седмица
До: 0pk викаш вас ви мързи да правите таблици и минавате направо към измислиците... виждаме колко биете, от 3 дена, станаха 3 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 11
0pk
преди 1 седмица
До: Импeраторът съставяте си някакви табличи и разказвате приказки, а на практика ядете бой. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 18
Импeраторът
преди 1 седмица
До: 0pk ей ти от вчера 10 към 1 :D https://docs.google.com/spreadsheets/d/1e_tI3ovN5jK-RrDPCpCy2lEtnX7XJaAHGF2zPMps11w/edit#gid=0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 24
Импeраторът
преди 1 седмица
До: zelka007 украинците по-принцип са си технологична нация и имат производства, голяма част с база наследство от соца, та няма никаква изненада организацията им :-) отделно те си пазаруват западни компоненти директно, а рашистите през няколко търговеца :-) рашиста над теб е прав, че рашистите са с по-голямо производство, но не отбелязва, че е по-лошо като качество - затова и в oryx виждаме загуби на рашистите 10 към 1 в полза на украинците, въпреки че като количество е 10 към 1 за Рашистан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 10
0pk
преди 1 седмица
До: zelka007 10:1 в полза на руснаците, зелкич - повтаряш ли си го докато пишеш глуспости? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 36
zelka007
преди 1 седмица
ден 785 от тридневната война , могучая е запецнала пред поредното селце и харчи солдати (около 900 дневно) в чуденката си , да се окопава или да се фърля вперьод ... мдааа ... не само дронове и гаубици произвежда вече Украйна ... работят поне 4 фабрики за боеприпаси и барут , още нови се строят , и за БМПта , и за ракети ... произвеждат собствени оптични и термовизионни камери (дневни и нощни) за дроновете , докато могучая ако не и ги доставят от Поднебесната спира манифактурата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още