IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия пак обстрелва енергийни обекти в Украйна, 70 дрона удариха Краснодарск

Има информация за масирана атака към руска военновъздушна база

10:06 | 27.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия извърши нов масиран ракетен удар в сутрешните часове на 27 април, като основната цел отново са топлоцентрали. По данни на енергийната компания ДТЕК сериозни повреди има по четири ТЕЦ-а, а от Министерството на енергетиката на страната уточняват, че става въпрос за обекти в Западна Украйна - Ивано-Франковск и Лвовска област, както и за попадения в Днипропетровска област. Полските ВВС съобщават за вдигната бойна авиация - полска и на съюзническите сили, заради близостта на атаките до границата.

Ситуацията в украинската енергетика е много тежка в последните седмици, след като Русия започна активно да обстрелва енергогенериращи мощности. Заради недостига на електроенергия Украйна внася електроенергия от Европа - основно Полша, Унгария и Румъния.

От украинските ВВС съобщават за свалени 21 от 34 изстреляни ракети от различни видове. За първи път от месеци има по-масов залп от ракети "Калибър" - 8, изстреляни от акваторията на Черно море. В атаката са използвани още и 4 ракети "Кинжал". По данни на ВВС са свалени 6 от изстреляните "Калибър", но всички "Кинжал" са постигнали целите си. Свалени са и 8 от 9 ракети Х-59/Х-69, изстреляни от акваторията на Азовско море.

В последните месеци морските удари бяха по-редки, след като украински дронове повредиха почти 1/3 от корабите на Черноморския флот на Русия.

Данни на Министерството на отбраната на Русия показват и масирана атака с дронове по обекти на територията на Русия. Съобщава се за свалени 66 дрона над територията на Краснодарска област и два над Крим, но без да се уточнява за поражения. В социалните мрежи обаче има видеа и данни за два удара по рафинерии в Краснодарск. Една от тях е "Славянск Эко", чийто капацитет за преработка е 4 млн. тона петрол годишно.

Съобщава се и за експлозии на територията на петролната база в Илск, както и за битумен завод в областта и във военновъздушната база "Кушчовска". Видеа показват поражения по самолети, но не е ясно колко и какви точно са щетите по тях.

В сутрешните часове публикации съобщиха за дронове, попаднали в склад за съхранение на севернокорейски ракети в Ростовска област, но данните за тази атака бяха свалени от каналите в Telegram. Няма руски данни за свалени дронове над Ростовска област.

Данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна сочат за леко забавяне на интензивността на бойните действия в последното денонощие. Сводката съобщава за 94 директни бойни сблъсъка, след близо 120 преди ден, както и 76 въздушни удара с авиационни бомби. Под артилерийски обстрел остават повече от 110 населени места в близост до фронтовата линия.

Най-горещата точка остава направлението Авдиевка, където има отблъснати 29 атаки. Фокусът на руската атака е Оберетине, където преди няколко дни се получи пробив. Руски военни кореспонденти съобщават за окупацията на село Соловиево в близост. Отблъснати са и атаки към Уманске и Семенивка и Калинове.

Настъплението към една от най-желаните руски цели през последните седмици - Часов Яр (в направлението Бахмут) се забави от украинските защитни съоръжения, свидетелстват още руските анализатори. Украинските военни успяха да си върнат стратегически позиции около града и засега удържат атаките. Има отблъснати 10 атаки в околностите на Билохоривка, Спирне, Инавонске и Клищиевка.

В направлението Новопавливка украинците са си върнали позиции около тухления завод в Краснохирвка, има отбити 17 атаки атаки към Урожайне и още няколко населени места в региона.

Украинските военни изтеглиха от фронтовата линия танковете Abrams, които страната получи от САЩ в края на миналата година, посочвайки че те са станали прекалено видима цел за руските разузнавателни дронове.

От Института за изучаване на войната (ISW) отбелязва в своята сводка за 793-я ден от началото на пълномащабната война, че американската помощ, на която Украйна разчита, все още е напът и украинските военни все още изпитват огромен дефицит от снаряди, които са необходими за стабилизиране на фронтовата линия. По данни на украинските власти съотношението при изстреляните артилерийски снаряди е  1:10 в полза на руснаците.

Преди ден Русия съобщи, че смята транспортната и жп инфраструктура за законна цел в опит да забави доставките на военната помощ към фронтовата линия. На 26 април оттам съобщиха за удари по жп инфраструктура в Донецка област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 27.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още