IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове с AI спряха работата на 18 руски рафинерии от началото на 2024 г.

Пазарите са притеснени, че Киев ще насочи ударите си и към петролни находища и транспортна инфраструктура

18:37 | 14.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От началото на годината дронове поразиха и спряха работата на 18 руски рафинерии, имащи общ капацитет за преработката на 3,9 млн. барела петрол на ден. Това сочи анализ на JP Morgan, цитиран от CNBC. Украйна официално не е поемала отговорността за тези атаки, но на различни нива косвено потвърждава съпричасността си.

Според оценките на експертите в последните седмици капацитета за удари на украинските военни по територията на Русия се увеличава - в една от последните атаки беше поразена рафинерията на компанията "Танеко", която е третата по големина в страната, намираща се на повече от 1300 километра от границата с Украйна.

Украйна използва все повече безпилотни самолети, водени от изкуствен интелект (AI), което ги прави по-устойчиви на средствата за радиоелектронна борба. Изкуственият интелект прави ударите по-прецизно насочени, максимизира ефектът от атаките - например в точно определени части на рафинериите, които не могат да бъдат възстановени бързо и поправката им се нуждае от западни технологии.

Това не само прави ремонтите скъпи, но понякога Русия не може да получи технологиите, необходими за възстановяването на работата, пише още банката в съобщение до своите клиенти.

Самите дронове са евтини, но нанасят щети за милион долари, казват и от Bernstein. Това може да даде голям лост в ръцете на хора, които желаят да влияят върху пазарите, съботирайки глобалната търговия. Русия не трябва да е единствената държава, която трябва да се тревожи, посочват още анализаторите.

Прогнозата на JP Morgan е, че атаките срещу руските рафинерии ще се увеличат с разширяване на капацитета за производството на дронове и разстоянията, които те могат да изминават. Според публикация във Financial Times САЩ са опитали да накарат Киев да спре атаките по руските петролни рафинерии, тъй като се опасяват от повишаване на цените на петрола. Анализаторите от инвестиционната банка обаче не смятат, че това ще се случи, а ако Украйна разшири обсега на дроновете си, ще има достъп до още 21 рафинерии с капацитет за преработка на общо 4,4 млн. барела на ден.

Това вече би имало ефект върху пазарите на горива, защото тогава доставките от Русия ще трябва да бъдат покрити от други производители.

Ефектът от украинските дронове върху пазарите трудно могат да бъдат оценени, защото съвпаднаха с увеличаването на напрежението в Близкия изток. От началото на годината цената на петрола се повиши с 20%, посочва още CNBC. Цената на бензините на световните пазари пък се увеличава с 33 на сто.

Реално украинските удари по рафинериите имат по-скоро позитивен ефект върху предлагането на петрол - необработените количества се изнасят. Пазарите обаче са притеснени, че Киев ще атакува и находища и транспортна инфраструктура, пише от своя страна Goldman Sachs. Това вече може да изпрати цената на петрола на ниво над 100 долара и да постави администрацията на Джо Байдън в неприятна ситуация точно преди изборите през есента.

Още преди това обаче Белият дом ще има неприятности - през май цената на бензина в САЩ ще стигне4 долара за галон за първи път от лятото на 2022 година. Според анализаторите има много малко неща, които могат да се отразят пряко на действащ американски президент и цената на бензина е една от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 14.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 15
zelka007
преди 2 седмици
пазарите да не се безпокоят , дали Киев ще насочи удари към находища и петролопроводи ... направо да калкулират щетите ... въпросът не е дали , а кога !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още