IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на частния сектор в еврозоната удари 11-месечен връх

Индексът на мениджърите по покупките на S&P Global се е повишил до 51,4 пункта през април

18:22 | 23.04.24 г.

Активността на частния сектор в еврозоната се повиши до най-високото си ниво от почти една година насам благодарение на оживения сектор на услугите и възвръщането на растежа в Германия.

Данните от вторник показват, че индексът на мениджърите по покупките на S&P Global се е повишил до 51,4 пункта през април, което е над прогнозираните от икономистите. Паричните пазари намалиха залозите за възможността за понижаване на лихвите от ЕЦБ след публикуването на данните за страната.

"PMI данните са напът да проверят готовността на ЕЦБ да намали лихвените проценти през юни", коментира Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank. Според него ускореното нарастване на производствените разходи, вероятно обусловено не само от по-високите цени на петрола, но и от по-високите заплати, е повод за внимателна проверка.

Едновременно с това компаниите от сектора на услугите повишават цените си с по-бърз темп, отколкото през март, което подхранва очакванията, че инфлацията в сектора на услугите ще се запази.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още