IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат информация от Израел заради твърденията за открити масови гробове в Ивицата Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа помощта за Украйна

11:29 | 25.04.24 г.

САЩ настояват Израел да предостави информация относно съобщенията, че в два болнични комплекса в Ивицата Газа са открити масови гробове след нахлуването на израелските сили в тях.

"Твърденията са тревожни", коментира говорителят на Държавния департамент Ведант Пател. "Продължаваме да настояваме пред правителството на Израел за повече информация", допълва Пател.

Призивите за провеждане на независимо разследване се увеличават заради твърденията, че около 300 тела са открити в гробове в близост до комплексите "Ал-Шифа" и "Насър", които бяха разрушени при израелските набези с цел унищожаване на групировката „Хамас“.

Израел отрича твърденията, че сили на страната носят отговорност за гробовете. "Трябва да се проведе независимо, ефективно и прозрачно разследване на смъртните случаи в болниците "Насър" и "Ал-Шифа", заяви в сряда заместник-говорителят на ООН Фархан Хак.

Той обаче предупреди, че не вярва, че "ситуацията на място е благоприятна за разследване в този момент". Европейският съюз също призова за провеждане на разследване.

Според ООН повече от 34 000 палестинци са били убити по време на военните операции на Израел в Ивицата Газа от началото на войната.

Операцията на Израел на територията на анклава започна след нападение на „Хамас“ на 7 октомври 2023 г. в граничните райони на Израел и Ивицата Газа. При атаките бяха убити около 1200 души, а над 200 са отвлечените и държани като заложници от „Хамас“.

Байдън подписа помощта за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа пакет на стойност 95 млрд. долара за национална сигурност и каза, че помощта за Украйна ще започне да се придвижва в рамките на „часове“. С това се слага край на тежката битка с републиканците за дълго отлаганата помощ за Киев и други съюзници на САЩ.

“Гарантирам, че доставките започват веднага. Буквално след няколко часа – ще започнем да изпращаме оборудване в Украйна за боеприпаси за противовъздушна отбрана, артилерия за ракетни системи и бронирани превозни средства“, заяви  Байдън по време на брифинг в Белия дом.

САЩ посочват, че първоначалният транш от помощта се оценява на 1 млрд. долара и ще включва противовъздушни прехващачи, артилерийски снаряди, бронирани превозни средства и противотанкови оръжия.

Това е първият трансфер от общо 61 млрд. долара ново финансиране. И украински, и американски официални лица признаха за първи път, че помощта включва версията с по-голям обсег на тактическа балистична ракетна система.

Новият закон също така дава право на Байдън да конфискува руски активи на стойност около 5 млрд. долара в американски банки и да ги пренасочи за подпомагане на Украйна.

Всички новини от емисията можете да видите във видеото.

Всички новини от рубриката можете да проследите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 25.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

Финанси виж още