fallback

Бланшар: Световната икономика ще се възстанови 10 г. след началото на кризата

Корекциите в еврозоната изискват понижение на цените в задлъжнелите членки и повишение в "ядрото", посочва главният икономист на МВФ

16:41 | 03.10.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Десет години ще отнеме на световната икономика да се отърси от финансовата криза, започнала през 2008 година. Този коментар направи главният икономист в Международния валутен фонд (МВФ) Оливие Бланшар в интервю, цитирано от CNBC. 

„Все още не можем да бъдем сигурни, че десетилетието ще бъде загубено... Но със сигурност ще отнеме поне едно десетилетие от началото на кризата, за да може световната икономика да си върне предишната форма“, обяснява той.

В момета един от проблемите е Европа, а част от решението се казва Германия. Страната трябва да се примири с увеличаващата се инфлация, което действително ще помогне на Стария континент да излезе от кризата.

И докато всички погледи са вперени в еврозоната, някак встрани остава фактът, че и САЩ, като един от локомотивите на световната икономика, си има фискални проблеми, които трябва да реши в най-скоро време, коментира още Бланшар.

Пред проблеми с бюджетния дефицит е изправена и Япония, а тяхното решение ще отнеме десетилетие. Китай овладя ръста в цените на активите бума в областта на финансовите активи, но растежът му се забавя, макар от МВФ не очакват "твърдо приземяване" на икономиката.

Според Бланшар за регулацията на кризата в еврозоната са необходими две неща – намаляване на цените в задлъжнелите държави от южната част на валутния съюз, съчетано с увеличаване на цените в държавите от центъра.

Задачата на Европейската централна банка (ЕЦБ) е да поддържа инфлацията в еврозоната в размер на 2%, като за целта цените в "ядрото" трябва да се повишат с повече от 2%. На това обаче силно се противопоставя Берлин, помнейки още хиперинфлацията от 20-те години на миналия век. За главния икономист от МВФ обаче инфлацията в Германия е необходима и желателна.

Намаляването на държавния дълг е много тежка мярка и често не може да бъде избегната, а действията са като по острието на бръснача.

„Ако го правите твърде бавно, пазарите ви мислят за несериозни, а ако го правите твърде бързо, ще "убиете" икономиката. За всяка държава трябва да бъде потърсен верния път за бюджетната консолидация“, категоричен още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още