IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ завиши прогнозата си за растежа у нас през 2012 г.

Всяко преизпълнение на приходите трябва да се използва за увеличаване на фискалния резерв, смятат от фонда

17:28 | 02.10.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ завиши прогнозата си за растежа у нас през 2012 г.

Ръст на българската икономика в края на годината се очаква да бъде 1 процент, а безработица – 12,5 процента, обяви след приключването на двуседмичната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) в България нейният ръководител Катрина Пърфийлд, цитирана от БТА.

„Нашите прогнози са реалният растеж на БВП да достигне 1% през 2012 г. благодарение на по-силното вътрешно търсене, вследствие усвояването на структурните фондове на ЕС“, каза Пърфийлд. През 2013 г. от МВФ очакват икономически растеж от 1,5 на сто, тъй като износът бележи тенденция на възстановяване.  Средногодишната инфлация през 2012 г. се очаква да достигне 2,5% като следствие от по-високите цени на храните и горивата. 

Досегашната прогноза на фонда беше, че ръстът на БВП на България през 2012 г. ще е 0,8 на сто. Очакването на правителството е за растеж от 1,4 процента, докато от БНБ смятат, че ръстът на БВП ще е в размер на 0,7%. Европейската комисия очаква още по-скромно разширяване на българската икономика от едва 0,5%.

Икономически ръст от 1,3 на сто за тази година пък прогнозират учени от Българската академия на науките в Годишния доклад за 2012 г.

Бюджетният дефицит на касова основа за 2012 г. се очаква да спадне до 1,25% от БВП, с което ще се постигне значителен напредък за постигане на целта за балансиран бюджет през 2015 г., посочи още Пърфийлд.  Залагането на непроменен бюджетен дефицит за 2013 г. ще запази доверието към страната, което ще доведе до по-ниска доходност по държавния дълг, смятат от фонда.

Какви са опасностите

В рамките на заложения строг бюджетен дефицит ще е необходимо да се устоява на натиска за повишаване на заплатите. Всяко преизпълнение на приходите според представителите на фонда трябва да се използва за увеличаване на фискалния резерв предвид временния ефект от емисията на еврооблигации, емитирана през юли тази година.

„В случай на сериозен икономически спад обаче трябва да се позволят корекции на дефицита в съответствие с икономическия цикъл“, посочват още от МВФ.

Необходими са структурни реформи, които да подкрепят растежа на икономиката и заетостта, отбеляза още Пърфийлд и даде като пример по-големите капиталови разходи за базова инфраструктура, осигурени чрез по-добро усвояване на еврофондовете. Трябва да се предложат и стимули за наемане на млади и не толкова квалифицирани работници чрез активни политики на пазара на труда, смятат експертите на МВФ.

Ограничаването на възможностите за ранно пенсиониране биха насърчили по-активното участие на работната сила, което заедно със здравната реформа би допринесло за справяне с увеличаващите се разходи заради застаряването на населението, сочат изводите от мисията на МВФ.

От фонда посочват, че социалноосигурителните вноски по новата единна система за заплащане трябва да отиват директно в пенсионните фондове за гарантиране на тяхната жизненост.

МВФ отдава голямо значение и на предсказуемото прилагане на частните договори. Обявяването в несъстоятелност със задна дата повишава рисковете за всички кредитори и води до по-високи разходи за новите кредитополучатели, посочи Пърфийлд. Тя добави, че промените в законовата уредба, така че да се забрани фалит със задна дата, би решило в голяма степен този проблем.

Банките според МВФ

Банковата система у нас е стабилна, но предизвикателство за нея е слабият икономически растеж, отчитат от МВФ. Общата капиталова адекватност на банките е 16,7 процента и превишава изисквания задължителен минимум от 12 на сто. Силното нарастване на депозитите и намаленото търсене на кредити са увеличили ликвидните буфери и са намалили външното финансиране.

Необслужваните кредити на брутна основа продължават да нарастват, достигайки до 16,9 на сто от всички кредити по данни от юни 2012 г. , посочват от фонда. Препоръките в тази връзка са банките да решават активно проблемите с необслужваните кредити като ги преструктурират, освобождават се от активи, напълно или частично да отписват вземания при строг контрол от БНБ.

Увеличаването на правомощията трябва да се осъществява в съответствие с предложената от ЕС директива за създаване на рамка за възстановяване и оздравяване на кредитните институции и инвестиционните посредници, сочат заключенията на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Хайде да броим пилците този път напролет, а? Че януари като изтръскаме близо 2 млрд. (1.7) по външния дълг и май имаше близо милиард по вътрешния, та да видим как ще изпролетим... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Виж учебници и аз съм чел. Ходил съм на лекции по икономика и финанси. Работя в индустрията. Инфлация 2.5% е абсурд. Може учебника да ти го казва ама е абсурд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
Нашите прогнози са реалният растеж на БВП да достигне 1% през 2012 г. благодарение на по-силното вътрешно търсене, вследствие усвояването на структурните фондове на ЕС, каза Пърфийлд.- Усвояването на структурните фондове - добре. Ама това засилено вътрешно търсене??? Някой знае ли кой точно ги усвоява, /колко души/ ги "усвояват" и колко от усвоените пари ще отидат в касите на олигарсите и колко чрез заплатите на пазара за да се усети някакъв ефект? Е много е самоуверен този Пърфийлд... Най-много другия месец да видим, че депозитите в банките пак са се повишили благодарение на усвоените фондове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 11 години
Настоящите икономически проблеми са породени от професионалисти , които нямат и най-малка представа какво правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
Човека едва ли е "платен драскач" както се опитваш да го изкараш. И в този сайт не всички са икономисти аз например съм винар :) Въпреки всичко с интерес следя статиите и коментарите на хората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
Werter
преди 11 години
Като се говори за икономически растеж, той е нетен, т.е. растежът се прогнозира да е 1% след като БВП се намали с дефлатора.Това са елементарни неща пичове. Май не сте за този сайт и форум - нека станишко изпраща да драскат глупости тук хора поне със средно образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
dean.jordanov
преди 11 години
Като добавиш, че инфлацията най-вероятно е много по-висока, а растежът около 1% е доста имагинерен, картинка придобива доста по-черни краски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
nobel
преди 11 години
За какъв растеж си говорим, като ръстът е 1%, а инфлацията - 2,5%. С такъв "ръст" нищо добро не ни чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още