IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко спокойна ще е годината за еврозоната?

Високата безработица, умората от мерките за икономии и все още изключително слабия растеж продължават да предизвикват тревоги

08:37 | 08.01.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Колко спокойна ще е годината за еврозоната?

Най-сериозна е загрижеността за Италия и Франция – едната икономика е в стагнация от около десетилетие, а коалиционното правителство изостава с реформите за сближаване, а другата е на прага на нова рецесия.

Умората от мерките за икономии е най-ясно видима в Гърция. Коалиционното правителство на страната отказва да продължи със затягането на коланите, а се засилват опасенията, че управляващите ще имат нужда от глътка въздух посредством още едно облекчаване на дълговото бреме. Задачата обаче е изключително трудна предвид тясното парламентарно мнозинство и набиращата популярност партия СИРИЗА, която се противопоставя на условията по спасителните програми за страната.

Директен тест за еврозоната би била дефлацията, която заплашва региона и засилва перспективите за изгубено десетилетие в японски стил. Това би затруднило допълнително процеса по намаляване на държавните дългове. И дори и валутният блок да избегне дефлацията, всяко спиране на реформите или забавата при изплащането на суверенните дългове би могло да наложи нова намеса на централната банка.

От консултантската компания Eurasia Group също потвърждават в свой доклад, че евентуален колапс на финансовата система също не е заплаха за икономиката. Големите глобални икономики са стабилни, дори и да не са съвсем възстановени, посочва се в доклада.

Според консултантската група основните рискове пред глобалната икономика през 2014 г. са геополитически. В доклада се посочва, че балансът на силите ще се промени и САЩ ще изгубят международното си влияние. Иън Бремър, основателят на Eurasia Group, описва липсата на глобално лидерство още през 2012 г. в книгата си "Every Nation for Itself: Winners and Losers in a G-Zero World", отбелязва Ройтерс.

В доклада на групата се посочва рискът от управлението на взаимоотношенията между Вашингтон и ключовите му партньори. Засилват се и опасенията за напрежение в развиващите се икономики, в които предстоят избори през тази година – Бразилия, Колумбия, Индия, Индонезия, ЮАР и други.

Иран също ще остане заплаха, въпреки признаците за прогрес на преговорите със западните сили, прогнозират експертите. Напрежението в Близкия Изток ще продължи и през тази година. Други „горещи точки“ са Русия и Турция, където отслабват политическата и икономическата мощ.

Извън геополитиката според консултантите бумът в добива на неконвенционални горива представлява сериозна заплаха за петролните държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
Инвестирай в себе си, Меги! Нивото не е достатъчно, България иска повече от теб!Лошото при инвестицията е, че се дава предварително, така че инвестирай сега в себе си, инвестирай така всеки ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
naso_fr
преди 10 години
Човек, що си тровиш нервите с преводите на БГ журналистите, дори и източниците не е сложила, а е ясно че след платените и статии за имотния пазар в родината, Мегито няма капацитет да излее в слово нещо свое.А нейната липса на капацитет като журналист води и безотговорния и начин на журнал. работа. Не и трябва такава папагалска журналистика на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
Ален ДЬО БЕНОА: Кризата, провалът на либерализма и бъдещето на Европа http://infobalkani.wordpress.com/2014/01/08/%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D1%8C%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D0%B1/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още