IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да участва в следващата среща на "Клуба на богатите"

Лидерите на Г7 призоваха Русия да уважи териториалната цялост и суверенитета на Украйна

09:11 | 25.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерите на Г7 се събраха в Хага. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Лидерите на Г7 се събраха в Хага. Снимка: ЕК

Лидерите на седемте най-развити страни в света отказаха участие в срещата на Г8, планирана да се проведе през юни в руския курорт Сочи. Вместо това Г7 ще има среща в Брюксел, на която не е поканена Русия.

Това са решили лидерите на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания по време на срещата си в Хага. На заседанието присъстваха и президентът на ЕС Херман ван Ромпой, както и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче не видя проблем от изключването на страната от Г8. "Ако нашите западни партньори смятат, че този формат се е изчерпал, така и ще бъде", коментира той пред агенция Интерфакс. Лавров припомни още, че никой не може да изключи никого от Г8, защото това е неформална организация и няма правила за членство. 

Той омаловажи важността на организацията с думите, че най-важните политически и икономически решения за глобалното развитие се взимат във формата Г20.

След срещата си в Хага клубът на седемте най-богати държави изготви изявление, публикувано на сайта на ЕК. В него освен игнорирането на Москва за следващото заседание на организацията, е записана още и решимостта на Г7 да наложи допълнителни санкции срещу Русия. „Имаме готовност за координирани действия по сектори, което ще има значителен ефект върху руската икономика, ако Русия продължава да ескалира тази ситуация”, е записано в изявлението.

Енергийните министри от организацията ще имат допълнителна среща, на която да обсъдят начините за подобряването на колективната енергийна сигурност.

За момента САЩ и ЕС наложиха финансови санкции към редица бизнесмени и политици. 

Анексирането на Крим е окачествено като „явно нарушение на международното право”, което поставя сериозно предизвикателство пред върховенството на закона по целия свят. Референдумът на полуострова е проведен в нарушение на записаното в украинската Конституция.

По тази причина Г7 не признава нито присъединяването на Крим към Руската федерация, нито проведеното обществено допитване в Крим.

Русия трябва да уважава териториалната цялост на Украйна и суверенитет и да започне преговори с украинското правителство, очакват лидерите на Г7.

В тази връзка те припомнят и международните задължения на Русия и отговорността й, включително и тази за развитието на световната икономика.

„Дипломатическите изходи за успокояване на ситуацията остават отворени и окуражаваме руското правителство да ги намери”, допълват още представителите на седемте най-богати нации в света.

Тук можете да следите развитието на кризата в Украйна

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 10 години
клубът на терористите и пе4атарите?гледай цирк когато Путин ви изклю4и от погледа си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Клуба на богатите, чийто дълг е по-голям от активите им? То така всеки втори е богат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още