IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС обмислят ръст на бюджетите за отбрана

Нито ЕС, нито НАТО могат да помогнат на Украйна, ако се стигне до сблъсък с руската армия, според Мачей Поповски

15:19 | 16.04.14 г. 2
Държавите от ЕС обмислят ръст на бюджетите за отбрана

Кризата в Украйна подейства отрезвително по отношение на бюджетите за отбрана на държавите от Европейския съюз (ЕС), пише онлайн изданието EUObserver.com.

В реч след редовната среща на министрите на отбраната на страните членки на ЕС, която се състоя в Люксембург вчера, зам.-генералният секретар на Службата за външни действия на ЕС Мачей Поповски коментира, че след 70 години мир в Европа „политиката на силата се завръща с пълна сила, така че това е призив за събуждане, за да се заемем сериозно с отбраната“.

Той допълни, че върховният комисар по външната политика на ЕС Катрин Аштън е заявила пред министрите: „Ако Украйна не ни накара да погледнем сериозно на разходите, на умната отбрана, какво повече ни трябва, за да станем реалисти?”

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който присъства на дебата, заяви пред журналисти, че трябва да се провеждат повече съвместни обучения.

Обсъждането се състоя, след като през декември миналата година държавите от ЕС обещаха да си сътрудничат по-силно в сферата на отбраната, но досега имаше малко конкретни резултати.

Отделно в Украйна започна да се осъществява „антитерористична операция“, както я нарече временното правителство в Киев – военни действия срещу тежко въоръжените проруски сепаратисти в Източна Украйна. Заради действията на украинските власти президентът на Русия Владимир Путин коментира, че Украйна е на ръба на гражданска война.

Поповски подчерта, че нито държавите от ЕС, нито НАТО могат да помогнат на Украйна, ако се стигне до сблъсък с руската армия. „Нито в НАТО, нито в ЕС е имало дискусия за военна интервенция“, посочва той.

САЩ обаче засилиха присъствието си в Черно море. Говорителката на Държавния департамент във Вашингтон Джен Псаки коментира, че американското правителство призовава за деескалация на напрежението в региона, но и че има готовност да „предприеме стъпки, необходими за поддържане на спокойствие в страната“.

„Това едва ли е гражданска война. Това е поддържане на мира и спокойствието в страната“, добави тя в отговор на изявлението на Путин.

САЩ и ЕС са готови да наложат допълнителни санкции на Русия, ако преговорите се провалят в четвъртък, когато ще се състои среща в Женева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Ами,че ЕЦБ си е филиал на ФЕД.Те са един скачен съд,така,както и ЕС е филиал на САЩ,в който,най-голямата икономика е на държава,все още фактически и юридически под окупация,според резултатите от Втората Световна Война.САЩ затова създадоха ЕС - да си имат на разположение пудел и буфер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
А, дойдохме си на думата!Остана ли още некой, даже сред плоскоглавите, който да не е разбрал за какво беше целата тупурдия в Украйна? Още малко газ, да бръкне Путин поне до лакти там и може вече да му я оставят да си я троши от главата тази фалирала ***! хаха!Оообаче вече имаме злодей, чисто нов силен и брутален враг! Смее ли някой да противоречи на необходимостта да удвоиме военните разходи?Дали ще смее някой е Европа да се усъмни в евро-американската дружба?! Вечна дружба! Тя е като слънцето и въздуха за всяко живо същество!Даже Европа може да придаде ЕЦБ към ФЕД, за да не се случват some мисъндърстендингс.... неволно... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още