IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай готви амбициозен проект за високоскоростна железница до САЩ

Линията ще започва от североизточен Китай, ще премине през Сибир и по тунел през Беринговия проток ще достигне до Канада и САЩ, според китайски държавни медии

21:35 | 09.05.14 г. 12
Китай готви амбициозен проект за високоскоростна железница до САЩ

Китай обмисля изграждането на високоскоростна железопътна линия до САЩ, съобщиха официалните медии в страната, цитирани от Guardian.

Предлага се трасето да започва в североизточната част на страната, да премине през Сибир и да мине по тунел под Тихия океан до Аляска и Канада, откъдето да достигне и до континенталната част на САЩ.

Пресичането на Беринговия проток между Русия и Аляска ще изисква изграждането на подводен тунел с дължина около 200 км, пояснява Уън Мъншу, жп експерт към Китайската академия на инженерите.

“В момента обсъждаме проекта. Русия мисли за нещо такова от много години”, допълва Уън.

Проектът с работно название “линия Китай - Русия - Канада – Америка”, се предвижда да е с дължина около 13 хил. км, като 3 хил. от тях ще се покрият от Транссибирската железница. Цялото пътуване ще отнема два дни, като средната скорост се предвижда да е 350 км/час.

Плановете на Пекин си навлякоха критики и скептицизъм. Досега никакви други железопътни експерти не са излезли в подкрепа на предложения проект. Не е ясно и доколко идеята е консултирана с правителствата на Русия, САЩ и Канада.

Изграждането на тунел под Беринговия проток пък ще изисква безпрецедентен подвиг на инженерите. Това би бил най-дългият подземен тунел в света – четири пъти по-дълъг от тунела под Ламанша.

China Daily обаче съобщава, че технологията за изграждането на тунела вече се тества – тя ще бъде приложена при изграждането на високоскоростна жп връзка между югоизточната провинция Фудзиен и Тайван.

Изданието допълва, че проектът за жп връзката от Китай до САЩ през Сибир ще бъде финансиран и построен от Китай, но подробностите по него още не са доизгладени.

Според Beijing Times жп линията е едит от четирите международни високоскоростни железопътни проекти, които в момента са в процес на разработка. Първата е от Лондон през Париж, Берлин, Варшава, Киев и Москва, където се предвижда трасето да се раздели на две. Едната линия ще продължава към Китай през Казахстан, а другата – към Източен Сибир.

Втората международна високоскоростна жп линия, която се планира, ще започва от западния китайски град Урумчи и ще преминава през Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Иран и Турция за Германия. Третата ще води началото си от югозападния китайски град Кунмин и ще приключва в Сингапур.

Маршрутите са по различни етапи на планиране, посочва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
До ivanrog: Логично е от Турция да мине през България за Германия, но нещо индигото пак ни изтърва. Но забелязвам, че не се сърдиш. Ще ходим до Германия през Турция. Сетих се за Догат, че всички пътища за нас до ЕС минавали през Босфора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
като новия филм "зов за завръщане" ...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Вместо да копаят за влакове, тряяше да развиват самолетчета със слънчевите батерии ей като тоя проект тука на швайцеритеhttp://***.solarimpulse.com/en/tag/airplane#.U227wKI0cm0за мен това е бъдщето, хем замърсяване няма в атмосверата, хем тея взровове при излитане и кацане, няма зависимост от петрола, тишина в залата без шум за живущите в близост до летищата и т.н. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
deant
преди 9 години
Линията ще започва от североизточен Китай, ще премине през Сибир и по тунел през Беринговия проток ще достигне до Канада и САЩ, според китайски държавни медии---Нещо като севернокорейските медии и полета до слънцето. Няма ли да е по-пряк пътя през центъра на земята? Ако не им стигат 1 млрд с лопати, ей го в Индия има още един милярд - могат да наемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
kane
преди 9 години
:)българите постоянно чакат някой отвън да дойде и да ги "развие", а те който и да се е излъгал да "дойде" само ни го "навива" :)..ама какво да се прави - народопсихология явно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 13
kane
преди 9 години
"Русия мисли за нещо такова от много години, допълва Уън"..докато азия мисли, америка се фашизира и народа и само работи, яде и *** гмо от което явно се изпразва ... т и други, топ, части от тялото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
ivanrog
преди 9 години
Интересни идеи, но ми направи впечатление друга: "Втората международна високоскоростна жп линия, която се планира, ще започва от западния китайски град Урумчи и ще преминава през Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Иран и Турция за Германия."За Германия през Турция, означава и България, което е супер за нас - високоскоростна линия от България до Германия, огромен потенциал за развитие на жп-транспорта на стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
lozkhris
преди 9 години
Със самолет не е ли по-удобно и бързо?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още