IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 11 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:20 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Следващите дни ще са решителни за Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Следващите дни ще са решителни за Гърция. Снимка: Ройтерс

В България

На фона на масираната кампания за „безплатно“ саниране държавата обяви днес, че ще поеме 25%-те лично участие в съществуващата програма за саниране.

Бяха публикувани и данните за фискалния резерв към края на 2014 г., като той е достигнал 9,2 млрд. лева.

Управляващата коалиция призова да не се създава излишно напрежение около ситуацията в Украйна в страната. Причина станаха твърдения на опозицията, че страната се готви война. От ВМРО пък повдигнаха въпроса за българите в Украйна. Не е ясно каква част от тях участват в боевете.

Външният министър Даниел Митов призова за спиране на военните действия чрез примирие. Според него конфликтът може да се реши по дипломатичен път.

На банкова тема – наричаният от някои Swissleaks казус продължава да е на фокус. Излязоха данни, че 74 български граждани са имали сметки в швейцарския клон на HSBC, с което са успели да укрият данъци.

В същото време в България има таван за гарантираните депозити от до 196 000 лв. Мнозинството от депозантите предпочитат просто да разделят парите си в отделни сметки.

Излязоха и данните за оперативната печалба на два от мобилните оператори в България. Telenor Group и дъщерната ѝ компания в България Теленор излизат на печалба за последното тримесечие, а Telekom Austria и българския ѝ клон Мтел отчитат загуба за последните три месеца.

Междувременно стана ясно, че още не се знае каква ще бъде санкцията за Енерго Про, която ДКЕВР ще наложи на компанията.

По света

Новото гръцко правителство премина успешно  през първия си вот на доверие. То смело продължава да се конфронтира с Европа, като спира приватизация и реформи. Други гласове  обаче повдигат въпроса  от каква политика наистина има нужда Гърция, за да се оправи?

Според финансовият министър Янис Варуфакис много скоро страната няма да може да плаща дълговете си. Икономистът Даниел Грос смята, че това не отговаря на истината и че такова нещо като „гръцки дългов проблем“ няма изобщо.

Евентуалното напускане на Гърция от еврозоната би струвало на Германия 230 000 работни места, смята германски икономист. Въпреки това близо половината германци подкрепят възможния Grexit.

Руският президент Владимир Путин изкова икономически съюз с Египет. Африканската страна ще се включи в зоната за свободна търговия на Евразийския икономически съюз.

Същевременно излязоха прогнозите кои ще са страните с най-висока инфлация. Очаквано там намираме Венецуела, Русия, Украйна, Аржентина и Египет.

Преките инвестиции от Китай за Европа са се удвоили през миналата година. Явно вече тенденцията се обръща.

На борсата

Неяснотите около промените в пенсионното законодателство продължават да пречат на Българската фондова борса. Въпреки това повечето индекси днес излязоха на зелено.

Препоръчваме

Heineken е една от компаниите с най-голям брой пивоварни по света, включително и в България. От концерна обявиха, че ще увеличат дивидентите с цели 24% заради добрите резултати. Това се нарича сладка сделка.

В сингапурски ресторант са заменили сервитьорите с малки дрони, които носят поръчките. Бъдещето е тук!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още