IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция "безплатно саниране": къде се крият рисковете

Това е засега първата и единствена инициатива с подобен мащаб, която адресира тежкия проблем с панелните жилища, но в нея са заложени доста капани

08:17 | 11.02.15 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Панелките често се определят от експерти като източник на системен риск не само за живеещите в тях, но и за цялата държава заради мащабите на строителството по индустриален способ. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Панелките често се определят от експерти като източник на системен риск не само за живеещите в тях, но и за цялата държава заради мащабите на строителството по индустриален способ. Снимка: Investor.bg

Акция „безплатно саниране“ и мантра „енергийна ефективност“. Шумната реклама на новата национална програма и учудващата ловкост, с която политиците гастролират из населени места и медии, не успяват да заглушат съмненията за ефектите от нея. Или по-скоро дефектите. И факта, че понятието за енергийна ефективност е силно изкривено в България и продължава да се приравнява с “опаковането” на сградите с топлоизолация.

В случая няма спор за едно: санирането на блоковете, строени по индустриален способ, е въпрос от ранга „на живот и смърт“, защото няма как над 1 млн. жилища, в които живее повече от половината население на страната, да бъдат сринати до основи и заменени с нови. Панелките често се определят от експерти като източник на системен риск не само за живеещите в тях, но и за цялата държава, именно заради мащабите на строителството по индустриален способ.

Това е и първата реална инициатива за наистина мащабна рехабилитация на панелния сграден фонд, от която той наистина спешно се нуждае и за която се говори от поне десетилетие. Закъсняла реакция, но все пак реакция.

Подобна програба беше обявена по време на управлението на Симеон Сакскобургготски, но тя така и не се реализира. Но вместо тази програма да се превърне в една наистина пилотна, качествена примерна схема за действие, щетите от нея въпреки социалните ѝ претенции може да се окажат тежко поносими и поправими за много домакинства.  

Критериите за достъп до финансиране (по-точно – липсата на критерии) са най-малкият проблем. Обществените поръчки с водеща мярка „най-ниска цена“, целта за енергиен клас „С“ на сградите и отнетата възможност за контрол на собствениците са разковничето към голямата вероятност за неудачите. Властта пък вместо да се вслуша в градивната критика и да игнорира откровените манипулации, от които все пак се опитват да се възползват някои политически субекти в страната, се разсърди, че срещу новата програма върви едва ли не кампания за очернянето ѝ.

Държавите от Източна Европа отдавна дадоха пример как се санират панелни сгради. Опит у нас също има – демонстрационната програма на ПРООН приключи успешно с обновени повече от 50 блока. Дизайнът на новата програма обаче показва, че България не се е поучила особено от практиката. Заради пропуските и бързането програмата да стартира има голяма вероятност "вместо да изпишем вежди, да си извадим очите". Както впрочем стана с предишния проект, финансиран с пари от програмата “Регионално развитие” (2007-2013 г.). Срокът за приключване на дейностите изтича в края на годината, а досега по този проект са финансирани само два блока. Работите по останалите одобрени сгради се забави много заради обжалвания на обществени поръчки и предстои да видим дали това забавяне в крайна сметка няма да се окаже фатално.

Кой и как ще се санира?

Безвъзмездна финансова помощ на стойност 100% със средства от програмата е предвидена за сдруженията на собствениците във всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ – едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигани плочи, едроплощен кофраж, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение. Ако в сградите има обекти, в които се упражнява стопанска дейност, собствениците им ще получават безвъзмездно финансиране за реновиране на прилежещите им общи части, но ще плащат за ремонтите в самите обекти.

Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Тоест като си купил Москвич 86-та, сега искаш производителя да ти го "ъпгрейдне" с най новите технологии, щото видиш ли стандарта от 86-та вече е остарял и да ти го сменят с Рено (май те купиха Москвич) ... ти комунист ли си или да ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 14 rate down comment 7
borun
преди 9 години
Всички панелни сгради са строени от ДЪРЖАВАТА и са продадени на сегашните собственици по съответните цени за периода в който се е извършила продажбата. В един момент ДЪРЖАВАТА обявява, че тези панелни сгради не отговорят на определени изисквания! Е защо тогава, собственика, който е купил тази сграда от ДЪРЖАВАТА като годна, сега трябва да плаща доста пари защото ДЪРЖАВАТА е обявява за негодна. Значи този който е строил тези сгради е съвсем редно сега да си коригира продукта със собствени пари и да го направи годен. Така, че всички претенции за това, че държавата ще "дава" на едни, а няма да дава на други е просто не вникване в проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 8
pollytoo
преди 9 години
Санирайте,другари ! Санирайте!Санаторими требат,а не,дворци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 6
NickyDickinson
преди 9 години
Изключително много си прав и не мога да разбера, защо 19 човека ти дават минуси. Сигурно са точно от онези тарикати, живеещи в блокове и които винаги са против смислените предложения на съседите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 6
NickyDickinson
преди 9 години
Изключително много си прав и не мога да разбера, защо 19 човека ти дават минуси. Сигурно са точно от онези тарикати, живеещи в блокове и които винаги са против смислените предложения на съседите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 17 rate down comment 2
ASTIN
преди 9 години
Абе герб, не разбрах защо ще връщам парите за санирането, които никой не може да определи с точност, когато си продам апартамента или го дам под наем??? Помощите връщат ли се на социалните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 32 rate down comment 2
BGNabliudatel
преди 9 години
Аз съм против да се вземе 1 Млрд лв. заем и да се използва по този начин ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 27 rate down comment 13
aldy
преди 9 години
=== Идеята за санирането е все по-реална и това определено вбесява и докарва до лудост партийните централи на БСП и Атака. ===А преди беше: "Идеята за фалирането на КТБ е все по-реална и това определено вбесява и докарва до лудост партийните централи на БСП и Атака".Процесът на ограбване на овчето население просто продължава. И се канят да вземат 18 милиарда нов заем при 10% лихва, както обикновено. Орешката е направо ЖАЛЪК, искаше 800 милиона, ореваха го, че съсипва България поколения напред. Взе заем срещу под 3% лихва, пак го ореваха, че не се е научил да взима достатъчно комисиони, за да има да раздава на когото трябва. Хак му е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 26 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Финансира се от ЕС, ама ДРУГ ПЪТ. Нещо си се объркАл. Финансира се чрез кредит от ББР, като последната взима паричките от други банки и ги раздава като кредити. Срещу лихва, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 48
герб
преди 9 години
Идеята за санирането е все по-реална и това определено вбесява и докарва до лудост партийните централи на БСП и Атака. Такава масирана и яростна кампания не помня. Голяма част от живущите в панелните блокове ще бъдат санирани и обновени с което те ще станат по приветливи и ще се удължи значително живота им. Така ще се намалят сметките за ток и ще се повиши цената на имота. Това докара до лудост определени лидери които спуснаха опорните си точки като: Санирането води до рак и до безплодие, санирането не е безплатно всеки ще си плаща, санирането е начин на кражба и източване на средства, ще се санират само обекти на собственици близки до управляващите, данъците на имотите ще се повишат с 40% , собствениците ще си залагат имота за да бъде санирани. С една дума тези истерии сме ги слушали преди 2 години по повод строежите на магистралите но....сега всички пътуват по тях та се късат. Истината ще е една ,а тя е, че всеки разумен собственик след като му е саниран имота ще гласува за Герб, за
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още