IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция "безплатно саниране": къде се крият рисковете

Това е засега първата и единствена инициатива с подобен мащаб, която адресира тежкия проблем с панелните жилища, но в нея са заложени доста капани

08:17 | 11.02.15 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Панелките често се определят от експерти като източник на системен риск не само за живеещите в тях, но и за цялата държава заради мащабите на строителството по индустриален способ. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Панелките често се определят от експерти като източник на системен риск не само за живеещите в тях, но и за цялата държава заради мащабите на строителството по индустриален способ. Снимка: Investor.bg

Същевременно собствениците на имотите, които биха попаднал в обхвата на финансиране на програмата, са изключени от процеса по вземане на решения за проектите и дори за контрол на изпълнението чрез заличаването им като страна по сключените договори между общините и Банката за развитие. Какво ще стане, ако собственици от одобрени за включване в програмата сдружения изразят несъгласието си да им се монтират най-евтините дограма и изолация?

Как ще се процедира, ако собствениците искат да изградят възобновяем източник на енергия – например да монтират соларни панели на покрива или пък котли и бойлери на биомаса за отопление, и съответните инсталации, а и проектантите, не заложат това в проектите, защото са спечелили поръчката на инженеринг при водещ критерий най-ниска цена? И какво би станало, ако се появи сдружение, което да настоява да се проверят все пак връзките на панелите, а в заключенията от конструктивното обследване се посочи, че това не е необходимо?

Отговор на тези въпроси засега не е даден. Единствено стана ясно, че при собственици на сгради, за които се препоръча преглед и ремонт на връзките, а те откажат, ще отпадат от финансирането, а сдружението ще плати за техническия паспорт на блока.

Освен това заложените параметри за обновяване – поне до енергиен клас С, след няколко години няма да отговарят на нормите. Това ще стане, когато се въведе европейската директива за енергийните характеристики на сградите. Според директивата държавите са длъжни да въведат контрол на отоплителните и климатичните инсталации на сградите. Тя задължава също и до края на 2020 г. всички нови сгради да имат близко до нулево нетно потребление на енергия. За публичните сгради срокът изтича в края на 2018 г.

Същевременно държавата безапелационно отряза единия от стимулите на хората наистина да санират блоковете си – данъчните преференции. Ще продължи да се прилага порочната практика таксата “смет” за обновените жилища да се увеличава заради по-високата данъчна оценка на имотите.

По принцип в закона е заложена възможност за освобождаване от данък “сгради” за до 10 години при постигнат определен енергиен клас на жилищата, който се доказва с допълнително енергийно обследване. Общините обаче вече изразиха притеснението си, че ако се стигне до масовото саниране на блокове, те ще изгубят голяма част от приходите си и ще станат още по-зависими от държавната субсидия. Сдружението на общините вече поиска промени в Закона за местните данъци и такси, с които за сградите, обновени с публични средства, предвидените облекчения да отпаднат, а държавата се съгласи с това. Регионалният министър вече обяви, че имотният данък и таксата “смет” ще се вдигнат с до 5 лева, като в крайна сметка окончателното решение зависи от общинските съвети по места.

Българската стопанска камара (БСК) предупреди, че санирането не трябва да води до вдигане на таксата “смет” и припомни, че до 31 март тази година трябва да бъде разработена нова методика за определяне на таксата битови отпадъци на базата на количеството образувани отпадъци, а не върху данъчната оценка на имота. Срокът е заложен в последните промени в Закона за местните данъци и такси.

Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Тоест като си купил Москвич 86-та, сега искаш производителя да ти го "ъпгрейдне" с най новите технологии, щото видиш ли стандарта от 86-та вече е остарял и да ти го сменят с Рено (май те купиха Москвич) ... ти комунист ли си или да ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 14 rate down comment 7
borun
преди 9 години
Всички панелни сгради са строени от ДЪРЖАВАТА и са продадени на сегашните собственици по съответните цени за периода в който се е извършила продажбата. В един момент ДЪРЖАВАТА обявява, че тези панелни сгради не отговорят на определени изисквания! Е защо тогава, собственика, който е купил тази сграда от ДЪРЖАВАТА като годна, сега трябва да плаща доста пари защото ДЪРЖАВАТА е обявява за негодна. Значи този който е строил тези сгради е съвсем редно сега да си коригира продукта със собствени пари и да го направи годен. Така, че всички претенции за това, че държавата ще "дава" на едни, а няма да дава на други е просто не вникване в проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 8
pollytoo
преди 9 години
Санирайте,другари ! Санирайте!Санаторими требат,а не,дворци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 6
NickyDickinson
преди 9 години
Изключително много си прав и не мога да разбера, защо 19 човека ти дават минуси. Сигурно са точно от онези тарикати, живеещи в блокове и които винаги са против смислените предложения на съседите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 6
NickyDickinson
преди 9 години
Изключително много си прав и не мога да разбера, защо 19 човека ти дават минуси. Сигурно са точно от онези тарикати, живеещи в блокове и които винаги са против смислените предложения на съседите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 17 rate down comment 2
ASTIN
преди 9 години
Абе герб, не разбрах защо ще връщам парите за санирането, които никой не може да определи с точност, когато си продам апартамента или го дам под наем??? Помощите връщат ли се на социалните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 32 rate down comment 2
BGNabliudatel
преди 9 години
Аз съм против да се вземе 1 Млрд лв. заем и да се използва по този начин ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 27 rate down comment 13
aldy
преди 9 години
=== Идеята за санирането е все по-реална и това определено вбесява и докарва до лудост партийните централи на БСП и Атака. ===А преди беше: "Идеята за фалирането на КТБ е все по-реална и това определено вбесява и докарва до лудост партийните централи на БСП и Атака".Процесът на ограбване на овчето население просто продължава. И се канят да вземат 18 милиарда нов заем при 10% лихва, както обикновено. Орешката е направо ЖАЛЪК, искаше 800 милиона, ореваха го, че съсипва България поколения напред. Взе заем срещу под 3% лихва, пак го ореваха, че не се е научил да взима достатъчно комисиони, за да има да раздава на когото трябва. Хак му е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 26 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Финансира се от ЕС, ама ДРУГ ПЪТ. Нещо си се объркАл. Финансира се чрез кредит от ББР, като последната взима паричките от други банки и ги раздава като кредити. Срещу лихва, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 48
герб
преди 9 години
Идеята за санирането е все по-реална и това определено вбесява и докарва до лудост партийните централи на БСП и Атака. Такава масирана и яростна кампания не помня. Голяма част от живущите в панелните блокове ще бъдат санирани и обновени с което те ще станат по приветливи и ще се удължи значително живота им. Така ще се намалят сметките за ток и ще се повиши цената на имота. Това докара до лудост определени лидери които спуснаха опорните си точки като: Санирането води до рак и до безплодие, санирането не е безплатно всеки ще си плаща, санирането е начин на кражба и източване на средства, ще се санират само обекти на собственици близки до управляващите, данъците на имотите ще се повишат с 40% , собствениците ще си залагат имота за да бъде санирани. С една дума тези истерии сме ги слушали преди 2 години по повод строежите на магистралите но....сега всички пътуват по тях та се късат. Истината ще е една ,а тя е, че всеки разумен собственик след като му е саниран имота ще гласува за Герб, за
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още