IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция "безплатно саниране": къде се крият рисковете

Това е засега първата и единствена инициатива с подобен мащаб, която адресира тежкия проблем с панелните жилища, но в нея са заложени доста капани

08:17 | 11.02.15 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Панелките често се определят от експерти като източник на системен риск не само за живеещите в тях, но и за цялата държава заради мащабите на строителството по индустриален способ. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Панелките често се определят от експерти като източник на системен риск не само за живеещите в тях, но и за цялата държава заради мащабите на строителството по индустриален способ. Снимка: Investor.bg

Акция „безплатно саниране“ и мантра „енергийна ефективност“. Шумната реклама на новата национална програма и учудващата ловкост, с която политиците гастролират из населени места и медии, не успяват да заглушат съмненията за ефектите от нея. Или по-скоро дефектите. И факта, че понятието за енергийна ефективност е силно изкривено в България и продължава да се приравнява с “опаковането” на сградите с топлоизолация.

В случая няма спор за едно: санирането на блоковете, строени по индустриален способ, е въпрос от ранга „на живот и смърт“, защото няма как над 1 млн. жилища, в които живее повече от половината население на страната, да бъдат сринати до основи и заменени с нови. Панелките често се определят от експерти като източник на системен риск не само за живеещите в тях, но и за цялата държава, именно заради мащабите на строителството по индустриален способ.

Това е и първата реална инициатива за наистина мащабна рехабилитация на панелния сграден фонд, от която той наистина спешно се нуждае и за която се говори от поне десетилетие. Закъсняла реакция, но все пак реакция.

Подобна програба беше обявена по време на управлението на Симеон Сакскобургготски, но тя така и не се реализира. Но вместо тази програма да се превърне в една наистина пилотна, качествена примерна схема за действие, щетите от нея въпреки социалните ѝ претенции може да се окажат тежко поносими и поправими за много домакинства.  

Критериите за достъп до финансиране (по-точно – липсата на критерии) са най-малкият проблем. Обществените поръчки с водеща мярка „най-ниска цена“, целта за енергиен клас „С“ на сградите и отнетата възможност за контрол на собствениците са разковничето към голямата вероятност за неудачите. Властта пък вместо да се вслуша в градивната критика и да игнорира откровените манипулации, от които все пак се опитват да се възползват някои политически субекти в страната, се разсърди, че срещу новата програма върви едва ли не кампания за очернянето ѝ.

Държавите от Източна Европа отдавна дадоха пример как се санират панелни сгради. Опит у нас също има – демонстрационната програма на ПРООН приключи успешно с обновени повече от 50 блока. Дизайнът на новата програма обаче показва, че България не се е поучила особено от практиката. Заради пропуските и бързането програмата да стартира има голяма вероятност "вместо да изпишем вежди, да си извадим очите". Както впрочем стана с предишния проект, финансиран с пари от програмата “Регионално развитие” (2007-2013 г.). Срокът за приключване на дейностите изтича в края на годината, а досега по този проект са финансирани само два блока. Работите по останалите одобрени сгради се забави много заради обжалвания на обществени поръчки и предстои да видим дали това забавяне в крайна сметка няма да се окаже фатално.

Кой и как ще се санира?

Безвъзмездна финансова помощ на стойност 100% със средства от програмата е предвидена за сдруженията на собствениците във всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ – едропанелно жилищно строителство, пакетно повдигани плочи, едроплощен кофраж, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение. Ако в сградите има обекти, в които се упражнява стопанска дейност, собствениците им ще получават безвъзмездно финансиране за реновиране на прилежещите им общи части, но ще плащат за ремонтите в самите обекти.

Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

18
rate up comment 9 rate down comment 25
MZ/X
преди 9 години
При положение, че в България един единствен собственик може да провали санирането на сграда със 100 апартамента и няма ефективни методи за принуда на плащането на общите разходи, не може да твърдиш, че решенията се взимат с мнозинство. Нужно е да има ЮЛ, което да може да защити интересите на мнозинството спрямо малцинството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 6
ASTIN
преди 9 години
Санирането се дава като помощ. Ако след саниране дадеш жилището под наем или го продадеш си длъжен да върнеш тази помощ. Абсолютна простотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 4
edimi
преди 9 години
Да не говорим, че навсякъде в Нормални държави, Правото на собственост, и свързаните с това права са строго съблюдавани и разни "комуни" ЮЛ никому не са потрябвали.... Но, очевидно материята ти е мътна. Не знам как смяташ, че могат да се взимат решения освен с мнозинство. В цял свян са възприети основните постулати от римското право. Може би спуснати наготово....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 3
edimi
преди 9 години
От написаното, не става ясно КОЙ е аргумента ЗА това етажните собствености да са ЗАДЪЛЖИТЕЛНО юридически лица. И при сега действащия закон изисквания за кворум, мнозинство и прочие си съществуват, ведно с избора дали да се регистрира ЮЛ.А иначе, в Испания, Белгия, Италия, Австрия и Германия действат сходни правила за управление, без да се регистрира ЮЛ. Да не говорим, че в изброените държави управлението се осъществява И с помощ от местните общини включително и материално, заради внасяните Местни данъци и такси. В ЗУЕС в БГ също има предвидено участие на местна администрация. Много мога да ти разказвам как открито тя отказва да поеме ангажименти по ЗУЕС и всичките свързани закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 3
stanislavr
преди 9 години
Потърсете Grigor Lilov във Фейсбук. Има много интересна и подробна статия за "санирането", което не е саниране, откъде идва милиардът и къде отива, рискове за собствениците и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 8
MZ/X
преди 9 години
Сори, но това са пълни глупости! Абсурдно е да очакваш от една общност да работи с консенсус! Такова нещо има единствено в религиозните общности!Изброй ми поне една държава, освен България, където ЗУЕС изисква де факто консенсус? С какво е по различна една жилищна кооперация от една фирма или държавата, че при първата трябва да има консенсус, а при останалите не? На кого правата са по важни, на отделния собственик или на мнозинството от собствениците? Какви права са тези при които общите части на етажната собственост в България се разкапват, падат балкони и т.н.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 5
edimi
преди 9 години
Що не си конкретен, к`во означава "повечето държави от ЕС". Не са малко тези в които съм бил и там не е така. Даже мога да ти кажа как се управляват чраз съответните техни ЗУЕС-и. Всяка една етажна собственост е точна проекция на състоянието в така наречената "държава БГ". С всичките крамоли, проблеми, инатлъци и злоба и то в случаи в които 100% липсват политически теми и пристрастия. Докато не заработят по-малките общности в БГ, няма да работи и държавата като цяло. Не е нужно да се изземват права на собственост и други сродни, да се правят "комуни" за да има съзнание! Ако си на противното мнение, поне според поста ти, да направим една КНДР, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 26
MZ/X
преди 9 години
Най-странното за мен е, защо в България сградите с етажна собственост не са юридическо лице. В повечето държави от ЕС етажната собственост е юридическо лице, което може да поема задължения, а решенията се взимат с абсолютно или квалифицирано мнозинство. Един собственик не може да спре проект който е в интерес на мнозинството от собствениците и може да бъде осъден да плати включително и чрез учредяване на принудителна ипотека върху имота му!Законът за етажната собственост в България е една огромна тъпотия, която де факто изисква консенсус между собствениците за да се направи нещо. Ако по същия начин работеше и държавата никога нямаше да имаме пътища, училища, детски градини и т.н. Винаги ще се намери един който да не иска да плати за магистрала Тракия например :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
edimi
преди 9 години
И с`я `ко можеш на светна как и защо, ще е супер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
За българските данакоплатци програмата ще струва 250 милиона лева, защото 75% се финансира от ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още