IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 17 февруари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:27 | 17.02.15 г.
Акцентите в бизнеса на 17 февруари

В България

След като отне известно време на българския потребител да усети с джоба си поевтиняването с близо 50% на петрола, сега черното злато поскъпва и бензинът в България този път не закъсня да го последва. Литър гориво вече надмина границата от 2 лв. за литър.

Едно признание от страна на икономическия министър Божидар Лукарски – ИТ индустрията се развива най-добре в България, но има глад за специалисти. Интересен факт, но това е и индустрията с най-малко регулации, закони и подкрепа от страна на държавата.

Отново по темата за промените в пенсионното осигуряване – парламентът ще създаде временна анкетна комисия, която да проучи пенсионните фондове и надзора над тях. Дано достигнат до справедливо решение, което да защити интересите на българските данъкоплатци и на разклатената от недоверие пенсионна система.

Агенция Галъп пък отчита завръщане на доверието в банковата система в страната. То беше силно разклатено след фалита на КТБ и последвата банкова паника.

Над 50% от продаваните в България стоки са местно производство, заявиха днес представители на търговски вериги. Основен проблем за тях е сивият сектор, който укрива данъци и така е по-конкурентен.

Правителството започна изплащането на субсидиите за качествени плодове и зеленчуци в размер на 305 млн. лева или по 160 лева на тон, съобщи ресорният министър Десислава Танева.

Не на последно място – дясно-центристката управляваща коалиция обмисля въвеждането на нова мярка – нов данък. Той ще е 10% и ще е за работещите пенсионери. Засега това е само предложение и дискусиите около него предстоят.

След продължило 7 години дело съдът оправда Александър Томов – Лупи за източването на завода „Кремиковци“ и на футболния клуб „ЦСКА“

По света

Дългоочакваните преговори между Атина и нейните кредитори се провалиха вчера. Това изпрати шокови вълни по целия свят и оказа негативно влияние върху борсите.

Анализатори коментират, че Гърция е изгубила чувството си за реалност в тази ситуация, както и че времето ѝ бързо изтича. Според други страната просто вече е прекалила с претенциите си. Испанският икономически министър Де Гиндос обаче е категоричен, че Гърция трябва да изплати изцяло дълга си и не може да се дискутира неговото намаляване.

Според Commerzbank възможността Гърция да напусне еврозоната вече е 50%. А има само броени дни до изтичането на гръцката спасителна програма...

В същото време разбираме, че от банките в Гърция се теглят депозити на стойност по около 2 млрд. евро седмично. Очевидно и гърците нямат доверие на своята банкова система в момента.

След титанични усилия най-сетне бе подписано примирие в Украйна между правителството и про-руските бойци, подкрепяни от Москва. Едва 48 часа след подписването му то вече е нарушено и боят около ключовия град Дебалцево не спира.

В същото време ескалацията на напрежението в Либия също не трябва да се подминава. Египетският и френският президенти обмислят интервенция в страната, за да унищожат ислямистите, а британски политици предупреждават за последиците, ако не бъде овладяно това огнище скоро.

След три дни на поскъпване златото рязко излезе на загуба и изтри печалбите си. Среброто и другите ценни метали също поеха стремглаво надолу.

Ако се чудите в кои страни се работи най-много на седмица, сега можете да разберете от нашата Графика на деня.

На борсата

На Българската фондова борса днес бе относително спокоен ден и индексите отчетоха скромен спад.

Препоръчваме

Комисията за защита на конкуренцията глоби БТК с над 800 000 лева заради договорите с таблет под пазарни цени. Било нечестно спрямо другите компании. А спрямо потребителите?

Още регулации - този път за хазарта, заплашват този бизнес в Европа.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още