IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: В кои страни се работи най-дълго

Най-голям процент на работещите повече от обичайното имат Турция, Мексико, Южна Корея, Япония и Израел

14:50 | 17.02.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Масовата практика на трудовото законодателство по света е за 8-часов работен ден и 40-часова работна седмица, а извънредното време да се заплаща допълнително. До това се стига след десетилетни борби от страна на профсъюзите по света, които защитават правото на работниците да не се преуморяват и да имат свободно време за други дейности.

В много страни по света ситуацията обаче противоречи на техните искания. В излязъл наскоро доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се вижда, че масово хората по света работят повече от тези нормирани 40 часа седмично.

Да се открие подходящ баланс между работа и останалата част от живота е предизвикателство за всички работещи. Някои двойки биха искали да имат (повече) деца, но не биха могли да си позволят да спрат или намалят работата си. Други пък са доволни от броя деца, който имат, но искат да могат да работят повече. Това е сериозно предизвикателство за правителствата, тъй като когато родителите не могат да постигнат баланса между работа и свободно време, не само тяхното собствено благоденствие се намалява, но страда и развитието на страната.

Хората по света прекарват средно между една десета и една пета от времето си в неплатена работа. Разпределението на задачите в семейството все още се влияе от половите роли. По-вероятно е мъжете да отделят повече време в платена работа, докато жените прекарват повече време в неплатена работа у дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
За Русия тва не е вярно, нали беше там колегата в С.Петербурга и в Събота бачкат там няма мърдане не си барат меча както тука са го нарисували. Не е баш комунизъм там си е див капитализъм ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
нас па ни нема и в тая класация, то кат каам аз, че не може да подръжаваш на американците ама само с чалгията и с висене по кафетата ама народо не ми верва..... поне да им бяхме взели начина на работа на САшш та да се надуваме, а ние не фигурираме ич, при нас всичко е на самотек и всичкото работши клас плюс всички млади меринджеи стои пие по 10 дълги кафета на ден, пуши фитили и си бара меча и после се чуди племето що заплатите са най-ниски в Европа .... ееее кви да са ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 9 години
.. и видяхте ли другите с/у които се води война/ не с истински, а с други оръжия, а именно много $ на опозиция и нон проф лобисти/ами четете нагоре от Русия:ХоландияШвецияДанияУнгарияНорвегия....където се работи по-малко се живее по-добреи това дразни фашиста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 9 години
...Разбрахте ли сега защо е войната с/у РусияПростои Ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още