IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от всички работещи в света са в неформалната икономика

Заплащането на някои услуги с ваучери може да изсветли някои сектори, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров

09:42 | 16.02.15 г.
40% от всички работещи в света са в неформалната икономика

40% от всички работещи в света – около 3,2 млрд. души, са в неформалната икономика. Около 830 – 840 млн. души заработват по-малко от 2 долара на ден. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Коментарът е по повод срещата на Паневропейския съвет на Международната конфедерация на профсъюзите, която се провежда днес и утре в централата на КНСБ. На срещата ще бъде обсъден проект за препоръка на Международната организация на труда за преход от неформална към формална икономика.

България е на едно от първите места в Централна и Източна Европа по дял на сивата икономика – около 30-35%, по изчисления на Световната банка, припомни Пламен Димитров. Подобни били цифрите в Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, изтъкна той.

Това не само обезправява хората, заети по този начин, но и намалява приходите от данъци и осигуровки в бюджета. От друга страна, се създава нелоялна конкуренция с легалния  бизнес. „Но не винаги неформалната икономика е непременно нещо лошо. Хората понякога отиват там не по свой избор, а защото са принудени“, заяви Димитров.

Днес синдикалистите ще обсъждат варианти, които да дадат на хората право да се сдружават в неформалната икономика – например производители по пазарите или земеделски производители, за да намерят решение и да излязат на светло, заяви той.

За да се изсветли една дейност, човек трябва да има лесен достъп до кредит, сега без кредитно досие една банка не би отпуснала финансиране, посочи Димитров. Той даде за пример различни варианти за решение – малки кооперативи, взаимноосигурителни каси. „Другият въпрос е достъпът до пазара. ЕС налага стриктното придържане към закона. Други страни търсят преди всичко мястото на човека, който често е в сивия сектор, защото е принуден“, коментира  президентът на КНСБ.

Синдикалистът даде пример с Белгия, където домашните услуги се предплащат и на извършващите ги се дават ваучери – например за бавачки и водопроводчици. Според него, този модел може да проработи успешно и в България, а изсветляването на икономиката може да стане с комбинация от санкции и стимули.

По повод националната програма за саниране той заяви, че със сигурност, когато се започва нещо в национален мащаб, то би трябвало да бъде контролирано. Димитров препоръча фирмите, които ще санират блоковете, да бъдат проверявани за условията на работа.

В четвъртък се очаква на тристранка синдикати и работодатели да обсъждат 10 въпроса, сред които осигурителните отношения, измененията в КСО и Закона за държавния служител, допълни Димитров. Със сигурност ще бъде поставен въпросът за отношенията ни с властта, заяви той. По повод изминалите 100 дни от управлението той даде оценка, че като цяло страната била в по-добро състояние спрямо октомври миналата година. „Очакваме визия за развитието на икономиката и конкретни предложения за възраждането на индустрията“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още