IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 26 март

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:38 | 26.03.15 г.
Акцентите в бизнеса на 26 март

В България

Доскоро неизвестният инвеститор LIC33 иска да купи редица предприятия с национално значение в страната. Редица експерти предупредиха, че има неясноти около сделката и че трябва да бъде изяснена връзката между фалиралата банка КТБ и придобитите от компанията активи.

В Гърция проблемът с липсата на ликвидност е все по-голям, а страната ни е свързана с нейната икономика. Въпреки това финансистът Христос Кацанис коментира специално за Investor.bg, че този проблем няма да има негативно отражение върху нашата страна.

Правителството предложи на Westinghouse 49% дял в 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, което означава, че компанията ще трябва да осигури и 49% от средствата за изграждането му.

Също така днес председателят на енергийната комисия Делян Добрев заяви, че енергийната ефективност има огромен потенциал за икономиката и затова тя трябва да бъде насърчавана.

Междувременно Европейската комисия започна поредната процедура срещу България. Този път причината са наложените ограничения чужди инвеститори да притежават земеделска земя.

Скоростта на строежа на метрото през последните няколко години е достигнала 3 км на година, спрямо 350-400 м. преди 2009 г., обяви изпълнителният директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев.

По света

Петролът рязко поскъпна днес с близо 6% и се върна над 50 долара за барел.

Причина за това бе ескалиралата гражданска война в Йемен. Днес коалиция от 9 страни от Персийския залив започна мащабна операция срещу шиитските бунтовници хути.

Защо обаче една малка страна с пренебрежими петролни залежи оказва такова голямо влияние върху световния пазар на петрол?

Катастрофата със самолета на  нискобюджетната компания Germanwings представлява сериозно изпитание за компанията-майка – Lufthansa. Ще успее ли тя да реши своите проблеми?

Президентът на ЕЦБ Марио Драги днес увери европейците, че програмата за количествени улеснения на стойност 1,1 трлн. евро е полезна за възстановяването на икономиката на еврозоната.

Норвегия и Великобритания пък ще започнат строителството на подводен интерконектор, който да свърже двете им мрежи. До 2021 г. се очаква Норвегия да внася на острова зелена енергия, която да захранва 750 000 домакинства.

Преговорите за иранската ядрена програма между САЩ, ЕС и Иран днес бяха забавени заради нежеланието на Техеран да допусне проверка, която да установи дали не се е опитвал да произведе ядрено оръжие в миналото.

На борсата

Днес на БФБ имаше превес на печелившите акции, като индексите леко се повишиха с изключение на имотния BGREIT.

Препоръчваме

На 1 април, денят на шегата, ще започне ремонтът на централния булевард "Витоша" в столицата.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още