IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев очаква руската икономика да се върне към растеж до месеци

Санкциите няма да откажат Русия от принципната й позиция, заявява премиерът на страната пред словенски вестник

13:54 | 25.07.15 г.
Медведев очаква руската икономика да се върне към растеж до месеци

Икономиката на Русия може да се върне към слаб растеж в края на 2015 - началото на 2016 г., коментира премиерът Дмитрий Медведев в интервю за словенския в. DELO в навечерието на визитата му в Любляна, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

“Ние очакваме, че икономическият растеж на Русия ще се възобнови до края на тази - началото на следващата година. Разбира се, той ще бъде доста скромен”, коментира Медведев.

По думите му Русия поддържа търговски излишък, увеличава дела на износа на продукти с висока добавена стойност, а потребителското търсене започва да се стабилизира.

Премиерът на Руската федерация допълва, че икономическите проблеми на страната му са свързани в голямата им част със санкциите на Запада и натрупаните вътрешни структурни дисбаланси. Въпреки това обаче, той смята, че най-лошото е избегнато.

Медведев казва, че властите са успели да стабилизират ситуацията и да се адаптират към новите условия поради навременното вземане на решения, включително вътрешната подкрепа и насърчаване на износа и мерките на паричната политика. Пред изданието руският премиер подчертава, че правителството продължава да работи по диверсификация на икономиката с цел насърчаване на устойчивия растеж.

Санкциите обаче няма да откажат Русия от принципната й позиция, коментира още Медведев. Според него ограничителните мерки са безсмислени и контрапродуктивни.

“С Русия не може да се говори от позицията на силата и изнудването. Това се доказва от цялата руска история. Опитите да се упражни натиск върху Русия и да ни накара да се откажем от принципните ни позиции нямат никаква перспектива”, посочва Дмитрий Медведев.

Тези опити биха могли да навредят на двустранното сътрудничество, коментира още руският премиер.

“Справяме се с европейските и американските санкции и техните отрицателни последици за нашата икономика. Имаме възможност не само да преодолеем тези ефекти, но и да ги използваме с определени ползи за нас”, казва още руският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още