IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сателитните комуникации изместват наземния контрол

12:41 | 06.10.03 г.
Автор - снимка
Създател
Сателитните комуникации изместват наземния контрол
Международната организация за гражданско въздухоплаване в продължение на 10 дни изучава начини за подобрение на управлението на въздушен контрол. Добра възможност в тази насока се оказва сателитът, тъй като предоставя неоспоримо точни данни и чрез него с успех може да се ръководи все по-големия въздушен трафик.

188-те страни-членки на Организацията за последен път проведоха своя конференция през 1991 г. Оттогава обаче въздушният трафик не спира да се увеличава, като годишният му ръст е средно 4,5% до атентатите на 11 септември 2001 г.

“В ситуация като сегашната, когато повечето авиокомпании се намират в затруднено положение, е необходимо да се направи нещо за подобряване на услугите, за да се избегнат например закъсненията на полетите”, заявява Даниел Галибер, председател на Комисията за въздушен контрол.

“Освен това наше задължение е да подобрим състоянието и възможностите на въздушния контрол, за да избегнем трагичните инциденти, които все по-често се случват в Европа”, добавя той.

Според Галибер напълно е възможно въздушните катастрофи да се сведат до минимум благодарение на развитието на сателитните комуникации и системите за пренос на данни. В тази връзка на провелата се конференция са били обсъждани начините за преминаване на въздушния контрол от наземен към изцяло сателитен. Така в близко бъдеще полетите ще се контролират изцяло чрез сателит: от излитането до приземяването.

“Главното предимство от сателитния контрол е, че доставя изключително точни данни при не особено големи разходи”, обяснява Галибер.

Краткосрочната цел, определена на провелата се конференция, е да се обединят съществуващата в момента американска система за сателитна навигация с подобряващата се в момента руска система за въздушен контрол, както и предстоящата да бъде пусната в експлоатация в Европа през 2008 г. сателитна система Галилео. От трите единствено Галилео ще е изцяло гражданска, а не служеща и за военни цели.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още