IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама: Дайте време на Тръмп и не си мислете най-лошото

Американският президент отправи послания за спокойствие и търпение по отношение на политиките на своя наследник

13:31 | 20.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският президент Барак Обама направи в Латинска Америка това, което се опита да направи и в Европа: да каже на притеснените граждани да не си правят негативни изводи за човека, който той самият някога нарече негоден да служи в Белия дом – новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, пише Ройтерс.

На последната спирка от международната си обиколка, която включваше посещения в Гърция и Германия, Обама продължи своите усилия да успокои тревогите, след като Тръмп спечели изборите.

"Моето основно послание към вас... и посланието, което отправих в Европа, е да не си мислите най-лошото“, коментира Обама пред група млади хора по време на сесия с въпроси и отговори в Перу в събота.

"Изчакайте, докато администрацията се задейства, когато приложи политики, а след това можете да прецените дали това съответства или не с интереса на международната общност за живот в мир и просперитет“.

Тръмп спечели изборите, след като обеща да изгради стена на американската граница с Мексико, да ореже търговските сделки и да забрани временно мюсюлмани да влизат в САЩ.

Обама се опитва да успокои страховете, обещавайки да осигури плавен преход на властта и изразявайки оптимизъм, че новоизбраният президент ще се откаже от смущаващата реторика, която чухме по време на компанията му, когато се изправи пред реалните си задачи.

"За всички по света ще бъде важно да не вземат незабавни решения, а да дадат на новоизбрания президент възможност да създаде екип, да разгледа въпросите, да определи какви да са политиките, защото винаги съм казвал, че това, което казваш по време на кампанията, не е същото, като това как управляваш“, коментира Обама.

Но Обама изрази надежда, че екипът на Тръмп ще заложи на политики, на които залагат и демократите, въпреки че новоизбраният президент обеща да не прави това, като започнем от ядрената сделка с Иран до международния пакт за борба с изменението на климата.

Въпреки че Обама замина на това пътуване, за да увери европейските страни, че Тръмп ще зачита ангажиментите на САЩ към НАТО, другите му уверения, включително за политиката спрямо Латинска Америка, се основават преди всичко на оптимизъм, а не толкова на реалните планове на наследника му.

"По отношение на Латинска Америка не очаквам големи промени в политиката при новото управление“, коментира държавният глава, като подчерта, че изключение в случая има само за търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
red6
преди 7 години
"...защото винаги съм казвал, че това, което казваш по време на кампанията, не е същото, като това как управлявашДемек сам си призна, че по време на кампанията, можеш да лъжеш стадата както си искаш, само и само да те изберат. Еб***хти л***йняната история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още