fallback

Спечели ли САЩ от атаката с дронове срещу Saudi Aramco?

Петролът ще поскъпне, ако добивите не бъдат възстановени бързо след терористичния акт срещу рафинерията на Саудитска Арабия, прогнозира от BenchMark Finance

21:45 | 17.09.19 г. 2

Очаква се петролът да продължи да поскъпва, тъй като с тази атака бяха намалени 5 млн. барела петрол дневни добиви. Възможно е да се получи голямо повишение на цените, ако добивите не бъдат възстановени бързо. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Шуйцов, дилър "Международни финансови пазари" в BenchMark Finance. Според него някои анализатори очакват, че петролните запаси ще стигнат за няколко седмици преди големият дефицит да натежи на пазара.

"Глобалните запаси са доста, но за потребителите може да се окаже, че има голям петролен дефицит, като това може да повиши рязко цената на петрола", каза Шуйцов.

Той е на мнение, че САЩ са косвеният печеливш от терористичния акт срещу рафинерията на Saudi Aramco, тъй като страната е най-големият конкурент на Саудитска Арабия по отношение на петролните добиви.

Шуйцов коментира и реакцията на пазарите след нападенията с дронове. "Веднага след атаките японската йена и златото поскъпнаха", каза той и потвърди, че авиокомпаниите биха загубили от поскъпването на петрола.

Експертът напомни, че производителите на петрол са едни от най-големите компании по петролна капитализация в световен мащаб и “поскъпването на петрола ще им повлияе добре".

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още