fallback

Сегашната ядрена надпревара е много по-страшна от последната

Единствено търпеливият мултилатерализъм – колкото и не-секси да звучи тази латинска дума на алфа мъжкарите в политиката, може да спаси света дългосрочно

16:00 | 21.06.20 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Докато продължава да бушува пандемията от коронавирус, световните лидери, разбираемо, са заети със заплахата от болестта. Но налице са и други заплахи пред човечеството, които искат да им се обърне внимание. А една от най-опасните е заплахата от ядрена война и, за съжаление, рискът това да се случи продължава да расте, пише журналистът Андреас Клут в коментар за Bloomberg.

Числата са подвеждащи – да, броят на ядрените бойни глави в глобален план е намалял леко през миналата година, показват данни на Стокхолмския институт за мирни изследвания. Но това е така само защото САЩ и Русия – двете държави с над 90% от световните запаси, са унищожили част от арсенала си.

Междувременно обаче всички девет държави с ядрени оръжия модернизират оставащите си бойни глави и системи за тяхното разположение. Само през миналата седмица Франция успешно изстреля от подводница ядрена ракета, която може да пътува 20 пъти по-бързо от скоростта на звука. Други страни, особено Китай, запълват ядрените си арсенали толкова бързо, колкото могат.

Още по-притеснителното е, че държавите преразглеждат своите стратегии за използване на тези оръжия. Вече я няма неморалната, но логична стабилност на Студената война, когато две суперсили се сдържат една друга и света със заплахата за „взаимно гарантирано унищожение“.

Русия, например, вижда малките „тактически“ бойни глави като възможен начин да компенсира слабостите на другите свои военни звена. Възможно е конфликт, започнал като хибриден – в диапазона от дезинформационни кампании до войници в неотбелязани униформи, да ескалира до конвенционална война и оттам до ядрен удар, който да доведе до други в отговор и т.н. и т.н.

Също така съществуват спекулации, че Индия може да промени политиката си, приета през 1998 г., никога да не напада първа с ядрено оръжие. Това не са незначителни въпроси за държава, която има двама враждебни съседи, също въоръжени с ядрено оръжие – Пакистан и Китай. По-рано през седмицата Пекин и Делхи влязоха в сблъсък в пограничния район в Хималаите. А пък какво може да направи Северна Корея в криза, която тя самата провокира, можем само да гадаем.

Междувременно всички усилия за ограничаване на ядреното въоръжаване замряха.Споразумението между САЩ и Съветския съюз, което елиминира наземните ракети с среден и малък обсег, се провали още миналата година, след като Вашингтон обвини Москва в неспазване на договореното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още