IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сегашната ядрена надпревара е много по-страшна от последната

Единствено търпеливият мултилатерализъм – колкото и не-секси да звучи тази латинска дума на алфа мъжкарите в политиката, може да спаси света дългосрочно

16:00 | 21.06.20 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

И двата стари противника не са дори близо до това да подновят единствения все още действащ договор омежду им за ограничаване на въоръжението New START (който изтича през февруари). Една от причините е, че САЩ настояват третата суперсила Китай трябва да се присъедини към преговорите. Но от Пекин – където се възприемат като едва догонващи другите две ядрени страни, отказват да приемат каквито и да е било ограничения.

Напредъкът буксува и по въпроса с модернизирането на Договор за неразпространение на ядрени оръжия, влязъл в сила точно преди 50 години. Целта му е да предотврати страните да правят бомби с ядрените си мощности, а вместо това да ги използват за граждански цели. Но откакто договорът е в сила, още пет страни се сдобиха с ядрено оръжие и Иран може да е следващата.

И ако всичко това не е достатъчно тревожно, то пукнатини се появиха и по трансатлантическия съюз, подкопавайки неговата надеждност и оттам способността му да възпре евентуален конфликт. Германците са шокирани от отношението на президента Тръмп към тях, който по-рано тази седмица потвърди, че изтегля една четвърт от американските сили в Германия.

През май високопоставени представители на Социалдемократическата партия в Германия – известна със своите антиамерикански настроения, дори предложиха страната да се откаже от политиката на НАТО за „ядрено споделяне“. В рамките й страни като Германия не създават свои ядрени сили, но предоставят самолетите, с които САЩ да пускат бомбите. За германската левица недоверието спрямо Тръмп е достатъчна причина. За щастие канцлерът Ангела Меркел бързо отхвърли предложението.

Между лековерието на Германия, войнствеността на Русия, амбицията на Китай, нелепостта на Америка на Тръмп и авантюризма на Северна Корея изгледите не са добри. Егоцентрици и биткаджии – всеки може да се изкуши да тества границите на своите врагове, а факторът на човешката грешка също може да разпали безумието.

В допълнение климатът в международните отношения не е точно предразполагащ към намиране на решение. Световните лидери от най-голямо значение са толкова заети с търговски войни и „ваксинен“ национализъм, че им е невъзможно да си се представят седнали на една маса с хора, които ненавиждат, но с които трябва да си говорят – дейност, известна още като дипломация.

Те обаче трябва да надскочат себе си. Ако не могат, останалите – от избирателите до военните, ще трябва да ги принудим, вижда решението Клут. Единствено търпеливият мултилатерализъм – колкото и не-секси да звучи тази латинска дума на алфа мъжкарите, може да ни спаси в дългосрочен план. В противен случай – ако мога да използвам метафора от Студената война, народите по света ще се окажат в стая, залята с бензин, и всяка страна ще брои колко клечки кибрит има другата, докато някой не запали своята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
по конкретен отговор нямаше как да дадеш... хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
Hahoto
преди 3 години
Ватьо, Ватьо това ли ти е мъката!? Напиши го на турски Ватьо и ще разбереш разликата. Макар, че се съмнявам, твърде си потънал в собствената ти реалност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, зацразлика от Расийка, където се намира най-голямата джамия в Европа и където има огромен процент радикални мюсюлмани, в САЩ религията е християнска. И едно съвсем скромно въпросче: В коя държава, която е приятел на Расия или в която Расия е "помагала" стандарта на живот се е повишил и наближил дори най-бедната държава от ЕС? Конкретно, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Корни, твоите "християнски" приятели спасиха Ирак, Либия и Афганистан от ислямските им диктатори и донесоха мир благоденствие и лаврови клонки на обитателите им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Рейтинг (или популярност) е едно, подкрепа е съвсем различно. И най-инфaнтилната звезда от телевизионно риалити може да има по-висок рейтинг от всички настоящи и бивши президенти. А що се отнася до Сирия, ситуацията е такава не заради руското превъзходство, а благодарение на страхливостта и малодушието на Тръмп, който се изтегли зарязвайки съюзниците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
те по принцип не пишат у вестника кат праят нещо, за да се подготвиш за квот и да било, а тва с бомбите и да си подготвен и да си по бели *** е се тая, защото става въпрос за изтриване на континента ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Асад е мюсулманин, ислям е неговата религия и Алах е неговия бог. Браво на Русия. Руските момчета воюваха и измираха в Сирия за да спасят ислямския диктатор от лошите християни. Алах Акбар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Да, правят се проучвания. Едно такова, отпреди 5 години, направено в САЩ, показа, че рейтингът на Вова Путин в Америка е по-висок от рейтингът на тогавашният им пишман-президент - обонгото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Именно в Сирия се видя на чия страна е превъзходството, прав си. Сега - доколкото знам - радикалните ислямисти, пионки на обонгото, са затворени в един град, а законният президент Асад - който САЩ искаха да свалят, контролира 95% от територията на страната си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Ами подготовката му най-вероятно се състои в това да има 1 бял чаршаф да се загърне с него и да запомни пътя до най-близките гробища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още