IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви за байпас на Полша и Унгария заради бюджета

Ако Варшава и Будапеща смятат да държат Брюксел като заложник заради върховенството на закона, останалите членки ще трябва да ги заобиколят

20:05 | 02.12.20 г. 25
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Ункария Виктор Орбан. <em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Ункария Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Европейските партньори трябва да се подготвят за „байпас“, ако е необходимо, за да се преодолее позицията на Унгария и Полша, с която блокираха пакета за възстановяване на ЕС от пандемията, пише онлайн изданието Politico.eu.

Будапеща и Варшава наложиха вето на многогодишната финансова рамка на ЕС до 2027 г. и спасителния пакет в циничен опит да се предпазят от мярката, която обвързва демократичните ценности с изплащането на пари от ЕС.

Останалите 25 държави членки в ЕС са в ситуация, в която трябва да намерят начин да заобиколят този опит за вземане на заложници от двама от най-големите бенефициенти на европейските субсидии.

Ако бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. не бъде приет този месец, ЕС ще премине към финансиране за спешни ситуации, което се базира на бюджета за предходната година. Всички нови програми, вкл. безвъзмездните средства за най-тежко засегнатите от пандемията страни и инвестициите в прехода към нисковъглеродна цифрова икономика, ще бъдат отложени.

Нелибералното дуо консервативни националисти от Централна Европа - унгарският министър-председател Виктор Орбан и лидерът на полската партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, смятат, че държат останалата част от Европа на къса каишка. Те очакват, че могат да принудят другите членки да отстъпят на срещата на върха в средата на декември относно механизма за върховенство на закона, който според тях е политическо оръжие.

След години на системно премахване на безпристрастността на съдилищата в двете страни, неутралността на държавните институции и свободата на медиите Варшава и Будапеща разчитат на компромис в последната минута, за да обезсмислят обвързването на плащанията с върховенството на закона. Те се опитват да експлоатират извънредната ситуация в областта на общественото здраве, за да си осигурят картбланш за по-нататъшни действия.

Идентифицирани са три възможни обходни маршрута. Бившият белгийски премиер Ги Верхофщад, водещ либерал в Европейския парламент (ЕП), предложи създаването на фонд за възстановяване като т.нар. засилено сътрудничество между група желаещи държави, което е регламентирано в Договора за ЕС от Лисабон.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте също обмисля извънредните възможности за „възстановяване на ЕС без Унгария и Полша“ или прилагане на целия пакет за възстановяване извън съществуващите договори чрез споразумение между 25-те други правителства.

Опитни европейски юристи казват, че тези пътища са осеяни със законови затруднения. Договорът предвижда, че всяко засилено сътрудничество „не трябва да подкопава вътрешния пазар или икономическото, социалното и териториалното сближаване“ и „да зачита компетентността, правата и задълженията на онези държави членки, които не участват в него“.

Преди всичко, единодушието на 27-те все още ще бъде необходимо, за да се използват разписки от бюджета на ЕС (известни като „собствени ресурси“), за да се подпишат съвместните заеми за фонда за възстановяване, което е същността на сделката, подписана през юли.

Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
ето и тука, не ми дават да пиша с.о.р.о.с.о.и.ди, че било обидно за някого. а самия Сорос не се крие и го казва официално, че прави в разни страни "социален инженеринг".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
може би ти е трудно да разбереш, вероятно си доста млад и не познаваш обстановката по време на комунизма. запада не разбира това и иска да спрат корупцията. как да спреш корупцията, когато държавата е проядена от личности, които живеят само с това. така са научени, смятат се за избрани, че законите не важат за тях. накратко, това е комунистическата номенклатура. Унгария и Полша прилагат закони, с които да ограничат тяхното влияние. но се случва така, че децата и внуците на комунистическата номенклатура отиват да учат на запад и стават либерали и се борят за мирен преход и нека всичко да бъде забравено и така нататък.но Унгария и Полша не позволяват и прилагат извънредни мерки, които либерал-*** наричат "не спазване върховенството на закона". в България, морала на обществото е доста по-нисък и тези либерал-***, наследници на комунистическата номенклатура, са на власт, политическа и икономическа. и се опитват да ни запушват устата с разни европейски програми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
Shadow1
преди 3 години
Не може да не им се бъркат щом са влезли в съюза, това няма смисъл да се коментира даже. Ето в момента запада им помага да се отърват от корупцията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
хубаво е и много убедително, ако човек говори конкретно, а не по принцип. имаме 2 държави с тежък комунистически товар от миналото, отровено идеологически население и много от бившия апарат, по-скоро свързани с идеологическия апарат от комунизма, които са на властови позиции. и най-вече в правосъдието. оттам манипулират, прокарват свои решения, в интерес на все още живата комунистическа клика, преобразувала се в либерал-буржоазна.и на запад - никакви следи от подобна ситуация. как две различни среди да имат еднаква юрисдикция? Полша и Унгария не искат тяхните бивши ченгета и номенклатурчици да имат повече власт. в България това не стана. какво разбира от това датчанина, французина или холандеца? защо тези ще определят как да се справят с миналото си държави? щом трябва да има сътрудничество и взаимна помощ, какво помогнаха западняците за унищожаването на бившата номенклатура? кой ни надуваше ушите за мирния преход? кой ни говореше за толерантност и ненасилие? и така бившите апаратчици и ченгета сега са бизнесмени и дори президенти тук-таме.ето това е реалността в Унгария и Полша. казаха на запада - не разбирате от тези неща, не ни се бъркайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
Shadow1
преди 3 години
Не са трудни въпросите ти. Не съм юрист по европейско право но колкото мога ще отговоря. Става въпрос основно за техните си закони които се потъпкват или удобно променят, то и в България се случва. Тъй като сме в един съюз то всички сме длъжни да се интересуваме от съюзниците си когато се случва нещо нередно с тях(това се вижда лесно, например като има протести, купища жалби и т.н.). Също така има и общоевропейски закони които важат за всички(иначе няма да е съюз ако нямаше, щеше да е всеки сам за себе си), и да все от някого биват написани и гласувани тези закони, ако си кадърен и тръгнеш по този път имаш пълния шанс някой ден и ти да участваш в създаването им. Държавите имат частично споделен суверенитет(а не абсолютен защото иначе няма да има съюз, не е сложно това да се разбере) в рамките на съюза които налага определени правила с които те трябва да се съобразяват. Ако няма закони има хаос, ако искаш да пробваш живот без закони има къде но това е друга тема. Сегашното предложение за върховенството на закона не е перфектно и ако можеш да го подобриш чувствай се поканен да напишеш нови текстове и да ги изпратиш като предложение но даже както е в момента е по-добре от нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
Valentin13
преди 3 години
поредната слаба и манипулативна статия на Politico, услужливо преписана от инвестора без много да му мисли, може би защото не може да мисли.аз питам - какво означава клишето "върховенство но закона"? за кой закон става въпрос? Унгария и Полша не са ли суверенни държави и суверена да е съответно унгарския и полския народ? не избира ли този суверен парламент, който да приема закони? много ми станаха май въпросите, ще ги прескочат *** и ще търсят само където се пише за пари.нека само още един, моля ви - ще ли сте съгласни, ако някой закон приет в Белгия или Дания, например, и после става пан-европейски закон, този закон автоматично да стане закон и за България. Ако да - за какво ни е тогава парламент и всичко свързано, ако не - тогава няма ли и вие да се включите в групата " не признаваща върховенството на закона".Миглена, вие?и още нещо, спрете с клишето, че източно европейските страни са само получатели, а западняците донори. истината е точно обратната. отворете си учебника по икономика, финанси и счетоводство и вижте как се формират разходите на фирмата и работната заплата. така. оказва се, че в зависимост от степента на технологична обвързаност, работната заплата съставлява между 1 и 10 %, много рядко и повече, от стойността на крайната продукция на фирмата.т.е. накратко - един български гастарбайтер в Германия праща на семейството си по 1000 евро на месец. в същия момент той произвежда 10 000 евро за Германската икономика. мултиплицирайте на около 2 млн. работещи из Европа българи и ще видите, че България не е бенефициент, а донор на Европейския запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Същия този *** Йозеф Сайер е автор на хомофобските поправки в конституцията на Унгария. Поне аз не виждам нещо хомофобско в това да не се допускат еднополови бракове, но може и да не съм прав. Гнyсно е обаче точно такива като унгареца да ни направляват, кое е добро и кое зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
*** - ypоди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
и тук са едно 10 години след нас, другаря Волен беше вкарал педофил в нашия парламент. (кузов)Националистическите партии винаги са били пълни с *** и извратеняци и винаги са били барометър на това, колко е пропаднало едно обшество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Днес в Брюксел са задържали унгарски евродепутат, участвал в нелегална пeдaлcка оргия. Същият се е освободил, позовавайки се на дипломатическия си имунитет. Той е бил Йозеф Сайер, от партията на Орбан - Фидес. Лично аз не го обвинявам, тъй като не съм хомофоб. Но това е тема за размисъл на хората, които подкрепят Унгария срещу "евpoгейcка Европа."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още