IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС и възстановителния пакет*

Двете страни имат резерви към обвързването на достъпа до средствата със спазването на върховенството на закона

17:25 | 16.11.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Унгария и Полша блокираха приемането от правителствата на страните членки на ЕС на бюджета за 2021-2027 г. и възстановителния фонд за 27-те страни от блока, защото той включваше клауза, обвързваща достъпа до средствата със спазването на върховенството на закона, предават Ройтерс и Bloomberg.

Постоянните представители на страните членки в ЕС бяха в Брюксел, за да утвърдят постигнатия компромис за пакета от 1,8 трлн. евро с Европейския парламент, но не можаха заради ветото на Варшава и Будапеща.

Германското председателство на съюза съобщи, че посланиците са гласували обвързването на парите и спазването на върховенството на закона, защото този вот е изисквал само квалифицирано мнозинство.

Но за гласуването на бюджета на стойност 1,1 трлн. евро и възстановителния пакет от 750 млрд. евро, който изисква единодушна подкрепа, „две страни членки на ЕС изразиха резерви“, съобщи председателството.

По-рано днес говорителят на унгарското правителство заяви, че страната му планира да наложи вето върху бюджета на Европейския съюз за 2021-2027 г. и плана за възстановяване от коронакризата заради предложението за обвързване на финансирането с придържането на държавите членки към върховенството на закона.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан вече изпрати писмо до институциите на ЕС със заплаха да наложи вето върху бюджета, а през юли депутатите от Унгария заявиха, че правителството не трябва да приема такива условия в преговорите за многогодишната финансова рамка.

Националистическото правителство на унгарския министър-председател Виктор Орбан от години е в противоречие с европейските партньори заради усещането за ерозия на демократичните стандарти, което отклонява Орбан и неговите полски съюзници от блока.

През лятото Съветът на ЕС реши да обвърже всяко бъдещо изплащане на средства със зачитането на демократичните стандарти, включени в учредителния договор на ЕС, като независимостта на съдилищата, медиите и образованието. Всички са подложени на атака от Орбан през последните години. Унгарският лидер обаче отхвърля всички обвинения и на свой ред обвинява Брюксел в двойни стандарти, позволяващи на други страни да правят неща, за които Унгария е наказвана.

„Полша разчита на рационален подход от нашите партньори и на изработването на правила, които биха позволили постигането на споразумение“, заяви говорител на полското правителство.

„Ние сме отворени за конструктивни решения, ако те отговарят на заключенията на Европейския съвет и договорите на ЕС“, допълни той.

Заради блокирането парите за икономическото възстановяване на всички страни членки на ЕС от рецесията, породена от пандемията от COVID-19, вероятно ще бъдат забавени. По първоначални планове те трябваше да започнат да текат към страните членки от средата на 2021 г.

„Ако спазвате върховенството на закона, няма от какво да се страхувате. Отхвърлянето на цялото кризисно финансиране на Европа в най-тежката криза от десетилетия е безотговорно“, заяви в Twitter Манфред Вебер, който оглавява най-голямата група в Европейския парламент.

ЕС трябва да разреши бързо безизходицата около бюджета и възстановителния фонд, тъй като средствата се необходими за стимулиране на възстановяването от пандемията, заяви еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс.

„Смятам, че при всички случаи се нуждаем от бързо разрешаване на тази ситуация. Парите са много необходими за възстановяването на европейската икономика“, каза Домбровскис на онлайн конференция.

„Колкото до условието за върховенството на закона, това е нещо, което Комисията вече посочи в първоначалното си предложение, т.е. то вече беше обсъждано отдавна“, допълни той.

*Информацията е допълнена в 18,35 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
ние нужда нямаме, само тиквата и шайката имат нужда от тези пари зада ги откраднат ... докато не се реформираме, по добре нищо да не ни дават!Тия пари само ни съсипват като държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Sandy
преди 3 години
Кво ти пука, че управляващата шайка крадци няма да си попълнят чекмеджетата с евро, освен ако не си един от тях. Баце е кукла на конци и е управляван от Сараите. Именно Сараите държат 85% от туризма в България и 60% от цялата и икономика. Именно там Тиквун раздаде милиардите предварително, а за народа остави и даде трохите, на които пенсионерите се радваха толкова много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Някой би ли ми обяснил защо глyпчoвците толкова се радват? Ветото безусловно ще ни засегне и нас. В най-добрия случай няма да получим средствата от възстановителния пакет, от които със сигурност имаме нужда, или те ше дойдат твърде късно. В най-лошия, ЕС може да реши да отреже цялата Източна Европа от хранилката, а тогава някои държави може и да успеят да се справят, но ние се връщаме в Третия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Sandy
преди 3 години
Наш Баце може да се хвани за палците и чекмеджето да му остане празно. Дай Боже ! Никви пари да корумпирани крадливи управници, да умират гладни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
ПИЧ
преди 3 години
Ами браво, браво на унгарци и поляци. А наште юнаци се съсаха да обясняват как договорили 29 милиарда (в лева мисля беше) , а те с пробити ***, у нас няма върховенство на закона, прокуратурата си прави каквото иска, арестува си който иска. Съответно ще отрежат 1/3 от парите, а ние ще се радваме като пубери, че все пак нещо е останало. Мили родни измамници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Подкрепям. До уточняване на кой точно закон, вето до дупка :)Двете страни имат резерви към обвързването на достъпа до средствата със спазването на върховенството на закона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още