IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран призова ОПЕК за производствени съкращения

Спадът в търсенето на петрол през последните месеци, както и производството на страните от картела, което е на 25-годишен максимум, предопределят необходимостта от въвеждане на производствени ограничения

13:38 | 16.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Иран призова ОПЕК за производствени съкращения

Вторият най-голям производител на петрол в ОПЕК – Иран, призова страните от картела за приемане на производствени ограничения през първото тримесечие на настоящата година.

Петролният министър на страната заяви, че спадът в търсенето на петрол през последните месеци, както и производството на страните от картела, което е на 25-годишен максимум, предопределят необходимостта от въвеждане на производствени ограничения.

Страните от ОПЕК произвеждат близо 30 млн. барела дневно при наличието на производствен лимит от 28 млн. барела. На проведената на 12 декември миналата година среща страните от организацията решиха да запазят границата на дневното си производство непроменена.

Следващата среща на ОПЕК е на 31 януари.

В края на миналата седмица цената на петрола регистрира значително повишение, след като Иран обяви решението си да продължи с ядрените си опити, което предизвика сериозна съпротива от страна на САЩ и Великобритания и може да доведе до конфликтна ситуация.

Допълнителна подкрепа за ръста в цената на петрола дойде и от изнесените през миналата седмица данни за петролните запаси в САЩ, които изненадващо се понижиха с 2.9 млн. барела.

Според анализаторите по-нататъшното движение в цената на суровината ще се предопределя от данните за запасите на петрол в САЩ, както и решението на страните от ОПЕК.

При настоящите цени на суровината и предвид политическа нестабилност, свързана с Иран, анализаторите не изключват възможността всяко евентуално нарушение на доставките на петрол да доведе до по-нататъшното му значително поскъпване.

Част от тях са на мнение, че можем да станем свидетели на тестване на нивото от 70 долара за барел при евентуална кризисна ситуация.

Има и мнения, че текущите нива на петрола са необосновано високи и със затоплянето на времето и приключване на зимните месеци можем да станем свидетели на значителното му поевтиняване първоначално към 55 долара за барел.

Това ще стане обаче, само в случай че цената на суровия петрол трайно преодолее психологическото ниво то 60 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още