IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Хаджиниколов: Енергийната сигурност на ЕС е под риск заради Русия и Украйна

Москва няма да спре доставките на газ освен при пълномащабна война, посочи преподавателят в катедра "МИО и Бизнес" на УНСС

14:41 | 01.02.22 г. 7
Д. Хаджиниколов: Енергийната сигурност на ЕС е под риск заради Русия и Украйна

„При по-строги санкции срещу енергийния сектор на Русия или ембарго основният потърпевш в Западна Европа ще бъде Германия, стига тя да се съгласи на подобни действия. Практически това няма да има отражение за САЩ, много малко за Франция и Великобритания, по-засегнати ще са Централна Европа и България“, прогнозира той.

Като най-голям удар за Русия Хаджиниколов посочи евентуални ограничения за износ на енергийни продукти. „Подобни санкции срещу енергийния ѝ сектор биха имали най-голямо въздействие и вероятно се обсъждат“, отбеляза той.

По думите му в последните петнадесет години е сериозен процесът за постепенно ограничаване на руските доставки на природен газ и петрол, който може да добие "революционни" форми.

„Не вярвам, че руснаците била спрели доставките на газ, ако започнат ограничени военни действия в Източна Украйна – това вече се случи през 2014 г. и доставките не бяха спрени" , припомни ученият. Хаджиниколов смята, че руснаците биха го направили като крайно средство, ако има пълномащабна война, която е по-малко вероятно, тъй като възможността за такава се отрича и от Украйна, и от Русия.

„Ако се стигне до покачване на цените на енергийните пазари заради военни действия, това може да рефлектира чувствително на инфлацията в САЩ и да доведе до проблеми в иначе възраждащата се от COVID-19 икономика“, коментира проф. Хаджиниколов и допълни, че високите цени на енергийните носители могат да задушат икономическия растеж на САЩ.

Кога ще има успокоение на енергийните пазари? Кои геополитически фактори влияят на кризата? Под риск ли са газовите доставки на Русия? Реална ли е заплахата на САЩ да спре достъпа на Русия до разплащателната система SWIFT?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
...както правят например швеците, а трепе и няма милост !!! Русия не напада украйна, защото няма смисъл и защото руснаците гледат на украинците като на братски народ - с който няма смисъл да се избиват за кефа на САЩ. Сега доколко това е правилно или проява на наивност (и ние продължаваме упорито да смятаме српските подлеци за братя) е отделен въпрос, ама тяхна си работа. Такива като тебе - ного им се иска Русия да нападне украйна, ама внимавайте какво си пожелавате !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Хахахаха, разтреперано от злоба генетически увредено човеченце, твоите гени са гнъсни, не се ли усещаш? Злобата, ниската интелигентност, психическите недъзи з ти си дегeнерат !!! А като народ ще изчезнат западноеврпейците - швеци, островни обрaтняци, френски cвине - нигъро-талибаните вече ги заличават в собствените им държави !!! Руснаците са господари в собствената си страна и знаят как да я защитят и от външни набези и от вътрешни душмани. Защото руснакът не гледа отстрани, кършейки ръце как изнасилват дъщеря му или жена му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Много ясно. Не Путин заповяда на ЕС да разсипе собствената си енергетика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
"Конфликтът засяга доставките на петрол и газ, които могат по някаква причина да прекъснат поради военни действия,САНКЦИИ ИЛИ ЕМБАРГО върху покупките на руски енергоносители" -значи кой застрашава енергийната сигурност - Русия или американските бандити? А може би Русия сама на себе си ще си наложи санкции? Хайде нека да кажем нещата такива каквито са си !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
нищо общо със зелените политики... нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Тя е под риск най-вече заради безумни зелени политики. Риска от война в Украйна е доста по-назад в класацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
"Експерте", защо зависи от русия и Украйна? Не зависи ли само от русия, която може да нападне, а вероятно няма(от страх) да нападне Украйна. Защо приравнявате касапите с техните жертви? Но каквото и да правят руснаците, те ще си носят гнусните гени. Добре е че изчезват като народ и мюсюлманите ги асимилират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още