fallback

Д. Хаджиниколов: Енергийната сигурност на ЕС е под риск заради Русия и Украйна

Москва няма да спре доставките на газ освен при пълномащабна война, посочи преподавателят в катедра "МИО и Бизнес" на УНСС

14:41 | 01.02.22 г. 7

„При по-строги санкции срещу енергийния сектор на Русия или ембарго основният потърпевш в Западна Европа ще бъде Германия, стига тя да се съгласи на подобни действия. Практически това няма да има отражение за САЩ, много малко за Франция и Великобритания, по-засегнати ще са Централна Европа и България“, прогнозира той.

Като най-голям удар за Русия Хаджиниколов посочи евентуални ограничения за износ на енергийни продукти. „Подобни санкции срещу енергийния ѝ сектор биха имали най-голямо въздействие и вероятно се обсъждат“, отбеляза той.

По думите му в последните петнадесет години е сериозен процесът за постепенно ограничаване на руските доставки на природен газ и петрол, който може да добие "революционни" форми.

„Не вярвам, че руснаците била спрели доставките на газ, ако започнат ограничени военни действия в Източна Украйна – това вече се случи през 2014 г. и доставките не бяха спрени" , припомни ученият. Хаджиниколов смята, че руснаците биха го направили като крайно средство, ако има пълномащабна война, която е по-малко вероятно, тъй като възможността за такава се отрича и от Украйна, и от Русия.

„Ако се стигне до покачване на цените на енергийните пазари заради военни действия, това може да рефлектира чувствително на инфлацията в САЩ и да доведе до проблеми в иначе възраждащата се от COVID-19 икономика“, коментира проф. Хаджиниколов и допълни, че високите цени на енергийните носители могат да задушат икономическия растеж на САЩ.

Кога ще има успокоение на енергийните пазари? Кои геополитически фактори влияят на кризата? Под риск ли са газовите доставки на Русия? Реална ли е заплахата на САЩ да спре достъпа на Русия до разплащателната система SWIFT?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още