IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските компютри ще се продават само с инсталиран софтуер

Доскоро повечето компютри в страната бяха продавани без софтуер, което даваше възможност на потребителите да инсталират пиратски.

14:53 | 10.04.06 г.
Автор - снимка
Създател
Китайските компютри ще се продават само с инсталиран софтуер

Китайските власти съобщиха, че задължават производителите на компютри да продават продуктите си с инсталирана операционна система, като мярка срещу разпространеното софтуерно пиратство в страната.

Доскоро повечето компютри в страната бяха продавани без софтуер, което даваше възможност на потребителите да инсталират пиратски копия. Копие на Microsoft Windows може да се закупи по китайските улици за няколко долара.

Уанг Зикянг, директор на Националната агенция за авторските права, съобщи, че със заповед, издадена на 30 март, се задължават производителите да инсталират законен софтуер на компютрите преди да излязат от предприятието. Същото изискване се налага и при вноса на компютри.

Съобщението съвпада с визитата на китайския вицепремиер Ву Уи в САЩ, където ще се обсъжда огромният търговски дисбаланс между двете страни. Очаква се да бъдат подписани големи търговски сделки, в това число за покупка на самолети Боинг, селскостопански стоки, авточасти и софтуерни продукти, с което Китай се опитва да покаже желанието си да се редуцира търговския дисбаланс.

Щатите продължават да критикуват Китай относно защитата на авторските права, което допринася за огромния дефицит между тях, надхвърлил 200 млрд. долара през 2005 г.

Според китайското правителство софтуерните компании трябва да помогнат на производителите на компютри да осигурят приемливи цени за потребителите. Компанията Microsoft не се споменава в съобщението, въпреки че е монополист на пазара.

Специалисти смятат, че изискването може да се заобиколи чрез инсталирането на безплатната операционна система Linux.

Водещите китайски производители вече започнаха да предлагат продуктите си с инсталиран Windows, както и други програмни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още