IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подобрява въздуха в Общността с нова директива

Съгласно директивата от държавите-членки се изисква до 2020 г. да намалят средно с 20% концентрацията на фини прахови частици

16:25 | 14.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК подобрява въздуха в Общността с нова директива

Днес беше приета окончателно Директивата за качеството на атмосферния въздух в ЕС, съобщиха от представителството на Европейската комисия. 

Приетата днес директива обединява четири предишни директиви и едно решение на Европейския съвет в една обща директива за качеството на въздуха. В нея са формулирани норми и целеви дати за намаляване на концентрациите на фини прахови частици, които заедно с относително по-едрите прахови частици с размер до 10 микрона (известни като ПЧ10 — те вече бяха предмет на предходно законодателство), са сред най-опасните за човешкото здраве замърсители.

Съгласно директивата от държавите-членки се изисква до 2020 г. да намалят средно с 20% концентрацията на фини прахови частици (ПЧ2,5) във въздуха в градските райони спрямо съответните стойности на тази концентрация през 2010 г.

Също така се изисква държавите-членки до 2015 г. да намалят стойностите на концентрацията в тези райони под 20 микрограма на куб. м. Пределно допустимата стойност по отношение на цялата територия на държавите-членки е определена да бъде 25 микрограма на куб. м. Тази стойност трябва да бъде постигната до 2015 г., а където това е възможно — до 2010 г.

От друга страна директивата осигурява на държавите-членки възможност за по-голяма гъвкавост при изпълнението на някои от съществуващите норми за чистота на въздуха в области, където се срещат трудности при тяхното спазване, тъй като изпълнението на нормите за по-едрите прахови частици (ПЧ10) се е оказало предизвикателство за 25 от 27-те държави-членки на ЕС, в които тези норми се надхвърлят в поне част от техните територии.

В тази връзка крайните срокове за спазване на нормите за ПЧ10 могат да бъдат отложени с три години след момента на влизане на директивата в сила (средата на 2011 г.) или с максимум пет години за азотния двуокис и бензола (2010—2015 г.), при условие че съответното законодателство на ЕС (например по отношение на предотвратяването и контрола на промишленото замърсяване) бъде изцяло приложено, както и че се вземат всички подходящи мерки за намаляване на замърсяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още